В аеропортах можуть зняти обмеження на рідину

— 21 жовтня 2009, 13:31

Новий метод оснований на використанні дешевих компонентів і може безпомилково визначити тип рідини за 0,2 секунди, повідомляє ВВС з посилання на опубліковані результати дослідження у виданні Superconductor Science and Technology.

Група вчених з великого німецького науково-дослідного центру в Юліху у своєму методі пропонують використовувати для перевірки рідини так звану гільбертову спектроскопію.

Ідея полягає в тому, щоб використовувати досить широкий світловий спектр для ідентифікації вже готових вибухах рідин, або ж тих, які можуть у різних сумішах перетворюватися у вибухові речовини.

Речовини по різному відбивають світло, і більшість методів, які використовують у наукових дослідженнях і при перевірці з метою забезпечення безпеки, основані на ідентифікації речовин шляхом вимірювання відбиття чи поглинання ними світла.

Однак в реальному житті результаті подібних перевірок валіз можуть спотворюватися через запаковані в них речі та пакувальні матеріали.

Німецькі ж вчені повідомили, що їм вдалося обійти цю проблему шляхом використання широкого спектру частот - від декількох гігагерць до кількох терагерць, що у 100-10000 разів нижче світлових частот, які легко проходять крізь речі.

Як пояснили науковці, у своєму методі вони використовують "нано-електронний" пристрій, який називають джозефсоновским переходом. Він дозволяє швидко складати частоти світла, що відбиваються від предмету, який підлягає перевірці, що і дає його унікальний хімічний відбиток.

Головна перевага використання джозефсоновского переходу полягає в тому, що він може охоплювати високочастотні та низькочастотні діапазони, які вловлюються більш дорогими пристроями.

"При практичному використанні, коли потрібно діяти швидко, наприклад, при перевірках в аеропортах цей метод повинен працювати швидко і надійно, з невеликою похибкою. Гільбертова спектроскопія саме й забезпечує цю можливість", - пояснив співробітник центру Юрій Дівін.

"Ми показали, що метод працює і що він добре працює. Однак ми опублікували лише наукову частину. Тепер на основі цього необхідно створити двовимірний сканер, який можна буде використовувати в реальній практиці", - додав вчений.

Реклама:

Головне сьогодні