Тест

У Чернівцях відкрили пам’ятник невідомому корупціонеру. Фото

Центром композиції пам'ятника невідому корупціонеру у Чернівцях є скульптурне зображення (двосторонній рельєф, діаметр 90 см) монети, повідомляє ЗІК.

На аверсі скульптури-монети - зображення срібного талера Марії-Терезії з її профільним офіційним портретом, оскільки австрійський срібний талер у ХVIII ст. був основною європейською валютою.

На реверсі - зображення статуї Свободи або портрет Дж. Вашингтона - президента США - з однодоларової американської монети, зразка 1979 р.

З лівого боку - скульптурне зображення руки людини, яка підштовхує "монету" по нахиленій площині до протилежної сторони (по вісі візуального руху, зліва направо), де розташована композиція з двох розкритих рук людини, що отримують "монету".

Презентував пам'ятник відомий художник, який працює у жанрі перформенсу, Анатолій Федірко.

Як розповів скульптор на презентації свого арт-проекту, з серпня 1774 року до травня 1775 року австрійський уряд Марії-Терезії вів таємні переговори з Урядами Османської та Російської імперій щодо приєднання Буковини до складу Австрійської імперії шляхом підкупу (корупційних дій) посадовців обох імперій (доведений історичний факт) - у травні 1775 року Буковина увійшла до складу Австрійської імперії.

Федірко вважає, що його концепція пам'ятника невідомому корупціонеру чітко відображає спільні корені корупції минулого і сучасного періоду в історії Буковини.