Скандал у Чехії у стилі Зварича і Кислинського

— 22 жовтня 2009, 10:46

Чеська преса не знайшла у факультетські бібліотеці університету докторської дисертації колишнього прем'єр-міністра Станіслава Ґросса, повідомляє "Німецька хвиля".

Колишній глава чеського уряду повідомив, що знайшов дублікат своєї дисертації, але журналісти газети Lidové noviny з'ясували, що це фальсифікат. Внаслідок численних звинувачень і викриттів вже пішов з посади декан правничого факультету у Пльзні та двоє його заступників, одного з яких було спіймано на плагіаті.

Міністерство освіти не виключає, що дипломи деяких пльзенських "випускників" можуть бути скасовані, а наукові ступені деяких "вчених юристів" визнають нечинними. А поліція не виключає, що правничий факультет Пльзенського університету міг бути лише однією ланкою великого злочинного ланцюга.

Таких масштабних скандалів, пов'язаних зі сферою вищої освіти, у Чехії не було. Чеське міністерство освіти вже вдалося до небачених заходів, якими є тотальні перевірки у всіх університетах.

Не виключають, що правничий факультет у Пльзні міністерство може закрити як такий, що не відповідає академічним вимогам. За попередніми даними, чотириста його випускників одержали дипломи після того, як провчилися на факультеті рік або й ще менше часу. Серед таких "випускників" місцеві ЗМІ називають прізвища відомих політиків, керівників поліції, суддів і прокурорів.

Нагадаємо, нещодавно був звільнений з посади у зв'язку зі звинуваченнями у наявності фальшивого диплому заступник глави СБУ Андрій Кислинський. Як встановило Міносвіти, Кислинський не навчався у Національному університеті ім..Шевченка, диплом про закінчення якого у ного є.

У 2005 році аналогічні звинувачення були висунуті проти тодішнього міністра юстиції Романа Зварича. Журналісти з'ясували, що політик не закінчував Колумбійський університет, як стверджував Зварич.

Реклама:

Головне сьогодні