Цигарки можуть суттєво подорожчати

— 23 жовтня 2009, 11:45

Відтак якщо виробники сигарет не змінять свою безподаткову частку ціни, то, приміром, ціна пачки "Мальборо" має зрости майже на 3 гривні - з 8 до 10,8 гривень, а пачка "Парламенту" подорожчає на 3,5 гривні: з 11 до 14,5 гривень.

Саме дорогі сигарети подорожчають найбільше, повідомляє Коаліція громадських організацій "За вільну від тютюну Україну".

Середня ціна пачки сигарет без фільтру має зрости на 1 гривню - з 3 до 4 гривень, на дешеві сигарети з фільтром (такі як "Отаман") - приблизно на 1,5 гривні: з 4,25 до 5,90 гривень, для середніх за вартістю сигарет з фільтром (такі як "Бонд") - на 2 гривні: з 5,50 до 7,50 грн.

[L]Загалом ставки акцизного збору у твердих сумах на сигарети з фільтром зростають з 1,20 гривень до 1,60 гривень на пачку, на сигарети без фільтру - з 70 до 88 копійок на пачку, ставки акцизного збору у процентах до обороту реалізації товару - з 20% до 36%.

Коаліція зауважує, що навіть такі підвищені ціни все ж будуть нижчими, ніж у багатьох інших країнах.

Наприклад, в Росії пачка "Мальборо" зараз коштує 42 рублі (майже 12 гривень) і Державна Дума має суттєво підвищити тютюнові акцизи з 1 січня 2009 року.

У Польщі пачка "Мальборо" коштує 10 злотих (29 гривень), а в країнах Західної Європи - ще дорожче. Частка акцизного збору в ціні українських сигарет середньої вартості зараз становить 38%, а зросте до 50%, тоді як згідно Директиви ЄС ця частка має становити не менше 57%.

Як зауважує Коаліція, Всесвітня організація охорони здоров'я визначила, що високі ціни на сигарети є одним з головних засобів боротьби з епідемією куріння.

Водночас, виробники тютюну стверджують, що таке підвищення акцизів призведе до зростання тіньового ринку й скорочення легального виробництва та продажів тютюнових виробів, повідомляє УНІАН.

Реклама:

Головне сьогодні