Африканська чума вже добралась до кордону України

— 23 жовтня 2009, 13:07

Людям вона не страшна, а серед тварин передається дуже легко, повідомляє "Німецька хвиля".

У світі немає проти цієї хвороби ані вакцини, ані лікування. Якщо захворіє хоча б одна тварина в господарстві, треба терміново знищити все поголів'я, спалити ферму і все, що її оточує.

Про це розповів заступник голови управління ветеринарної медицині в Донецькій області Геннадій Хозяєнко. Він зауважив, що ця проблема для України постала з минулого року, коли почалося епідемічне захворювання тварин в Ставропольському краї.

Але саме тепер ситуація стала надзвичайно небезпечною, бо чума вже накрила 4 райони сусідньої Ростовської області, опинившись на порозі Донеччини і Луганщини. За словами Хозяєнко, всі пункти пропусків Донецької області з Росією перебувають у режимі підвищеного контролю: будь-який транспорт дезінфікується, особливо перевіряється багаж людей, запроваджено заборону на ввезення м'яса, м'ясопродуктів, тварин і корма для них.

Заборона ввозу м'яса з Росії не призведе до дефіциту на продовольчому ринку. Утім, через африканську чуму сільське господарство зазнає величезних збитків, зазначив чиновник.

Існування загрози поширення хвороби на території Донецької області підтвердила й головний лікар сільгосппідприємства "Бахмутського Аграрного союзу" Тетяна Шестакова. За її словами, господарство переведено на закритий режим.

Будь-який вид транспорту має оброблятися дезінфікуючими засобами, а всі працівники проходять щоденний санітарний контроль двічі на день. Господарство нараховує 8 тисяч голів свиней. Працівникам є що втрачати, через халатність вони не хотіли б залишитися без роботи, додала лікар.

Реклама:

Головне сьогодні