Рейтинг впливових жінок України: де розмістились культурні діячі

Перша сходинка не є несподіванкою навіть для найбільш нездогадливих: четвертий раз поспіль найвпливовішою жінкою України є прем'єр Юлія Тимошенко. Хоч політик і втратила 30 сходинок у світовому рейтингу впливових дам, який щороку складає Forbes, в Україні їй немає рівних, вважають експерти "Фокусу".

Як зазначає журнал, більшість експертів, які оцінювали попередній рейтинг зі 125 осіб, складений журналістами, поставили Тимошенко максимальну кількість балів. А екс-президент Леонід Кучма взагалі відмітив лише Тимошенко.

До речі, цьогорічних кандидаток на місце у ТОП-100 найвпливовіших українок оцінювали найвпливовіші чоловіки країни. Вони ставили оцінку від 0 до 100 кандидаткам у рейтинг за кількома критеріями: близькість до прийняття державних рішень, бізнес-вплив, вплив на суспільну думку, відомість людини та її родинні зв'язки.

У результаті, у рейтингу 100 найвпливовіших жінок України опинились переважно політики, чиновники та бізнесмени, кілька діячів шоу-бізу (хто саме - читайте на порталі TabloID).

"Українська правда. Життя" відібрала тих учасників рейтингу ТОП-100, які скоріше пов'язані з культурним життям країни, ніж з бізнесовим чи політичним. Хоча таких діячів виявилось відверто мало.

У першій півсотні знайшлося місце хіба кільком зіркам шоу-бізу (Софія Ротару на 31 місці та Ані Лорак - на 41), відомій актрисі Аді Роговцевій і співачці Ніні Матвієнко.

Роговцева, яка дебютувала у кіно ще півстоліття тому, посіла 45 сходинку.

Ада Роговцева з Степаном Ждановим під час фотосесії "Українські зірки - дітям з синдромом Дауна". Фото Віктора Марущенка
Актриса пише вірші і прозу, закінчує книгу спогадів. Крім гри на сцені, Роговцева викладає в Київському національному університеті театру, кіно і телебачення ім..Карпенка-Карого, в Київському національному університеті культури і мистецтв, а також є консультантом освітньої програми для тих, хто хоче працювати на телебаченні.

У цьому році вона зіграла дружину головного героя у фільмі "Тарас Бульба".

Співачка Ніна Матвієнко, яка "любить слухати пісні Марайї Кері, опинилась а 48 місці. Матвієнко, яку називають "співочим символом України", написала книгу спогадів, заспівала з молодими виконавцями (Океан Ельзи і "ТНМК")

Ще одна співачка, яка нині скоріше займається політичною діяльністю, бо є нардепом, - Оксана Білозір. Вона у рейтингу 51.Як зазначає "Фокус", разом з чоловіком Білозір побувала на кращих гірськолижних курортах світу.

Одразу за нею у рейтингу найвпливовіших жінок України йде живий класик української літератури Ліна Костенко (52-е місце).

У вересні цього року письменниця передала рукопис своєї книги "Записки українського божевільного" видавцю Івану Малковичу.

Ця книга стане першою, яка побачить світ з 1987 року, зауважує журнал. Ліна Костенко багато років разом зі співробітниками Центру захисту культурної спадщини від надзвичайних ситуацій їздить у Чорнобильську зону з експедиціями.

Невтомна Кіра Муратова у рейтингу 65-а
На 65 місці - відомий режисер Кіра Муратова, яка обожнює шалених людей і саме спілкуванню з ними надає перевагу.

Муратова знімає кіно вже 47 років. За цей час вона отримала багато премій і фактично відкрила актрису Ренату Літвінову. Цього року режисер отримала одразу чотири нагороди на 31 Московському кінофестивалі за фільм "Мелодія для шарманки".

Максимально наближені до життя фільми Муратової важко сплутати з якимись іншими.

Між режисер кою і письменницею Оксаною Забужко у рейтингу "Фокуса" втулилась співачка Наталія Могилевська (68 місце), яка зимою ходить у баню і купається в ополонці.

Відома не лише в Україні, але й закордоном письменниця Оксана Забужко - на 69 сходинці "Фокуса".

Віце-президент українського ПЕН-Клубу дуже любить музику Бітлз, вірить у те, що новорічні бажання збуваються, і вважає, що нещасливих кохань не буває.

Забужко вважається одним з кількох українських письменників, які заробляють на життя гонорарами за свої книги.

Її твори перекладені на 16-ма мовами, їх сумарний тираж перевищує понад 500 тисяч екземплярів.

Письменниця Оксана Забужко - на 69 сходинці "Фокуса"
Вже готовий новий роман Забужко "Музей покинутих секретів" над яким письменниця працювала протягом 5 років. Також вийшов новий збірник її поезії, нагадує видання.

Актриса Ольга Сумська, яка у дитинстві мріяла стати орнітологом, у рейтингу 74-а. Українська "Роксолана" - постійний гість культурних заходів столиці і місцевих тусовок київського бомонду. Телеглядачі теж не встигають скучити за нею: Сумська бере участь у багатьох телевізійних проектах.

На 82 місці у рейтингу впливових українок опинилась президент "Форуму видавців" і Львівського форуму видавців Олександра Коваль.

90 місце за Наталією Заболотною. Директор "Українського Дому" не може втриматись від покупок дизайнерського вбрання, її улюблений дизайнер - Ірина Каравай.

Наталія Заболотна теж у ТОП-100
Одружена з нардепом від БЮТ Ігорем Савченко, Заболотна вже 5 років очолює Український дім, у якому регулярно відбувають різноманітні виставки за участю всесвітньо відомих майстрів.

Як писала "Українська правда. Життя", під час "Антикварного Салону" у Києві можна побачити роботи Сальвадора Далі та Огюста Родена.

В останній десятці ТОП-100 опинилась співачка Тіна Кароль та два діячі української сфери моди.

На 93-ому місці - Ірина Данилевська, яка любить чоловічі костюми, бо почуває себе у них більш жіночною. Співзасновник і глава "Українського тижня моди" останні 10 років популяризує вітчизняну моду. Завдяки старанням її команди в Києві два рази на рік відбуваються Тижні моди. При будь-якій можливості Данилевська возить українських дизайнерів закордон.

На 98-му місці відомий дизайнер Ліля Пустовіт. Як пише "Фокус", Пустовіт не відкриває кран з водою, коли чистить зуби, бо піклується про екологію.

Лілія Пустовіт і Маша Бондаркова у проекті "Українські зірки - дітям з синдромом Дауна"
Найбільш європейський з усіх українських дизайнерів регулярно бере участь в УТМ. І одяг, і стиль, який сама Ліля характеризує як "романтичний концептуалізм з етнічним підтекстом" продається в Києві, Москві, Санкт-Петербурзі, Лондоні, Цюріху, Більбао.

У березні цього року дизайнер почала випуск аксесуарів.

Фото "Української правди. Життя", "Синдром Дауна", TabloID

Реклама:

Головне сьогодні