Сон при світлі підвищує ризик депресії

— 26 жовтня 2009, 11:25

Науковці зі штату Огайо ще раз довели, що штучне освітлення вночі наносить шкоду здоров'ю. Зокрема, ті люди, які віддають перевагу залишати на ніч увімкнене світло, ризикують впасти в депресію, повідомляє The Telegraph з посиланням на опубліковані результати дослідження в журналі Behavioural Brain Research.

У тритижневому експерименті взяло участь 24 лабораторні миші-самці. Половина з гризунів перебувала в кімнаті, яка освітлювалася 24 години на добу. У приміщенні, де перебували інші 12 мишей світло горіло протягом 16 годин на добу і вимикалося на 8 годин.

Окрім цього тій підгрупи мишей, яким не вимикали світло взагалі, встановили прозорі та не прозорі труби, які виконували функцію спалень.

У результаті дослідження психологи, за допомогою наукових тестів, виявили, що ті миші, які змушені були спати при світлі виявили більше ознак депресії, ніж їхні сородичі, які мали нормальні умови для сну.

При цьому, ризик депресії знижувався, якщо тварина малаг змогу сховатися у непрозорій трубі.

ВІДЕО ДНЯ

"Можливість уникнути світла, здавалося, придушувало депресивний ефект. Але постійне перебування під світлом без будь-яких шансів уникнути його збільшувало депресивні симптоми", - пояснила один з авторів дослідження Лаура Фонкен.

Щоправда, учених здивував той факт, що у мишей, які жили при цілодобовому освітленні, спостерігалося менше симптомів тривожності. До того ж аналізи показали знижений рівень виробку "гормону стресу" - кортікостерону.

Ці результати виявилися несподіваними через те, що зазвичай поява депресії та тривога супроводжують одне одного.

Реклама:

Головне сьогодні