Тест

Свинячий грип у світі і Україні: без паніки

У зв'язку з такою епідеміологічною ситуацією, в 9 областях України введений карантин. По всій Україні - тритижневі канікули у вузах і школах, скасовано усі масові заходи, обмежено пересування між областями.

"Ми будемо вводити спеціальні режими, що передбачають відсутність переїздів людей без будь-якої необхідної потреби із області в область", - заявила прем'єр Юлія Тимошенко.

Усі ці заходи введені після зростання чисельності смертей від грипу у західних областях - станом на 30 жовтня їх вже 32.

Фото з сайту http://novaera.te.ua

У аптеках регіонів немає ліків від застуди і захисних масок, хоча уряд погрожує незабезпеченим медпрепаратами аптекам позбавленням ліцензії. Така сама доля чекає тих, хто вирішить встановити спеціальні завищені ціни на ліки від грипу та гострих респіраторних захворювань.

Чиновники переконують: Україна забезпечена ліками від "свинячого грипу". Ще у середу на прес-конференції головний санітарний лікар України Олександр Біловол заявляв, що на 50 мільйонів гривень, виділених урядом для підготовки до боротьби зі "свинячим грипом", вже закуплені профілактичні засоби, тест-системи для виявлення вірусу та посилення лабораторної бази.

"Ці кошти були потрачені і на створення резерву в регіонах препарату "Таміфлю" - це єдиний препарат, який дає 99% ефективність при лікуванні на ранній стадії захворювання", - заявив Біловол.

"Фактично у кожному регіоні цей препарат є. І ми ще додатково від ВООЗ отримали 64 846 доз, які відправлені в регіони", - додав головний санітарний лікар.

Свинячий грип у світі

З виявленням "свинячого грипу" у Мексиці та переполоху по всьому світі у зв'язку з різким його поширенням, Всесвітня організація охорони здоров'я щодня публікувала свіжі дані про кількість зареєстрованих випадків інфікування вірусом А H1N1 Каліфорнія.

11 червня цього року ВООЗ оголосила пандемію "свинячого грипу". Підставами для оголошення пандемії був масштабний характер передачі вірусу від людини до людини в як мінімум двох регіонах світу

У жовтні інформація на офіційному порталі ВООЗ стосовно поширення цієї хвороби оновлюється рідше. За останніми даними, станом на 25 жовтня по всьому світі було лабораторно підтверджено 440 тисяч випадків інфікування "свинячим грипом".

Від хвороби померло близько 5 700 людей.

Львів'яни по місту ходять у масках. Фото ЗІК
За інформацією заступника міністра охорони здоров'я Росії Вероніки Скворцової, у країні лабораторно підтверджено близько 2 тисяч заражень "свинячим грипом", зараз ним хворіє 400 осіб. У четвер у Росії також був зафіксований п'ятий летальний випадок захворювання свинячим грипом. Перші такі випадки були зареєстровані 27 жовтня.

У сусідній з Україною Білорусі лабораторно підтверджені 38 випадків захворювання "свинячим" грипом, 35 людей вже повністю одужали, ще трьох лікують.

Влада повідомляє про відсутність смертей від "свинячого грипу", хоча підтверджують, що у країні є чотири летальних випадки від "гострої пневмонії".

Найскладніша ситуація зі "свинячим грипом" у США. 26 жовтня американський президент Барак Обама оголосив про надзвичайний стан у зв'язку з "різким поширенням хвороби" - грипу А/H1N1 Каліфорнія.

Адже на момент оголошення такого надзвичайного стану кількість інфікованих у цій країні йшла на мільйони, загалом 20 тисяч було госпіталізовано, а 1000 людей померло. Випадки зараження виявлені у 46 американських штатах, повідомляв CNN.

Надзвичайний стан передбачає тотальну вакцинацію і прискорений випуск препаратів від грипу. Адже американський уряд раніше планував, що до початку листопада медики отримають 120 мільйонів доз вакцини, але її виробництво затягнулось.

Країна

Кількість населення, млн

Кількість випадків зараження "свинячим грипом"

Кількість смертельних випадків

США

308

Мільйони, госпіталізовано через інфікування А/H1N1 20000 осіб

Понад 1000

Росія

141

Близько 2 тисяч

5

Білорусія

9, 681

38

0

Україна

46

13 (2 з них були виявлені раніше)

1

Підрахувавши приблизно, скільки здорових людей припадає на одного хворого "свинячим грипом", з'ясується, що в Україні така пропорція становить 1: 3 538 461, в Білорусії - 1: 254 763, в Росії - 1: 70 500 (приблизно).

Відтак у співвідношенні кількість населення-кількість випадків інфікування "свинячим грипом" в Україні наразі не дуже високі показники. Тож панікувати не варто, а просто дотримуватись елементарних санітарних правил і рекомендацій з профілактики захворювання.

Міністерство з надзвичайних ситуацій нагадує, що характерними рисами пандемії "свинячого грипу" є:

- більшість пацієнтів хворіють легко і повністю одужують за тиждень, часто без лікування, за винятком вагітних і людей з хронічними захворюваннями;

- майже в 2% випадків захворювань, розвивається важкий перебіг хвороби;

- новий вірус А/H1N1 інфікує у першу чергу легені і викликає у першу чергу важку дихальну недостатність, частіше у молодих людей у віці до 25 років;

- підвищений ризик розвитку ускладнень існує для вагітних, людей з хронічними респіраторними захворюваннями і сердечно-судинними хворобами. А атакож для хворих цукровим діабетом і автоімунними порушеннями і ожирінням.

У таблиці наведені дані офіційних відомств, CNN та Вікіпедії