Мадлен Олбрайт написала книжку про роль своїх брошок у дипломатії

— 8 жовтня 2009, 11:03

Наприклад, прославлену брошку у вигляді золотої змії Олбрайт мала на собі під час зустрічі з міністром закордонних справ Іраку. До цього колишній іракський диктатор Саддам Хусейн обізвав її гадюкою, повідомляє "Радіо Свобода".

За допомогою брошок Мадлен Олбрайт-дипломат прагнула висловити свій настрій, ставлення до переговорів і країни, до якої з високою дипломатичною місією приїхала.

Якщо передбачалось, що переговори не будуть приємними, це підкреслювала брошка у вигляді бджоли з жалом, і навпаки, якщо сторони дійдуть компромісу, на комірі костюма красувалась брошка у вигляді квітки чи легкої кульки.

Під час візитів до Чехії, батьківщини батьків, Мадлен Олбрайт часто одягала особливу брошку.

Колишній речник першого чеського президента Вацлава Гавела, який часто зустрічався з держсекретарем США, Ладіслав Шпачек згадує: "Вона була завжди елегантною, носила вишукані костюми, завжди виглядала, як справжня дама. На що ми відразу звернули увагу, так це були її брошки. Мушу зізнатись, що протягом наших багатьох зустрічей ми тільки захоплювались, із яким смаком вона підбирала брошки до костюмів, але не здогадувались, що брошки мають своє спеціальне послання. У неї була безмежна збірка брошок. Пам'ятаю, що у нас вона одягала брошку у вигляді пташки".

Брошку у вигляді голубки подарувала Мадлен Олбрайт дружина вбитого в 1995 році міністра закордонних справ Ізраїлю Іцхака Рабина - Лея Рабин. До голубки Лея Рабин потім подарувала Олбрайт ще намисто з голубкою, бо, як сказала Рабин, однієї голубки для мирного процесу може бути замало.

Усі ці метелики, ракети, квітки, прапорці, скарабеї й лисички завжди привертали увагу під час офіційних візитів, сама ж їхня власниця тільки дипломатично говорила: "Читайте мої брошки, це ювелірна дипломатія".

Саме так називається книжка Мадлен Олбрайт, яку недавно видала автор, таку саму назву має й виставка у Нью-Йорку у Музеї мистецтв і дизайну. Там зараз експонуються понад 200 брошок з колекції колишнього дипломата.

Реклама:

Головне сьогодні