Німецька молодь вважає модним порпатися у смітті

— 13 листопада 2009, 10:21

Дедалі більше молодих людей у Німеччині ночами порпаються у контейнерах для сміття біля великих супермаркетів, де продають продукти харчування. Більшість з них робить це не через злиденність, а з ідейних міркувань, повідомляє Німецька хвиля.

"Можна сказати, що у певних молодіжних субкультурах проводити ревізію в контейнерах - це круто", - пояснює речник руху "Контейнеринг" у німецькомовних країнах Йорг Бергштедт.

Він разом зі своїми однодумцями влаштовує контейнерні рейди вже 15 років поспіль. Для ультралівої молоді те, що супермаркети викидають придатні до споживання продукти є неприйнятним з моральної точки зору. Адже в цей же час у світі гинуть від голоду багато людей.

Крім того, якщо купувати товар, значить збільшувати на нього попит, що автоматично призводить до збільшення пропозиції.

За обставин, коли виробництво цього продукту шкодить довкіллю або людям, це неприйнятно.

"У момент, коли я спустошую контейнери, я не створюю попиту і тому немає цього ефекту. Мені дуже багато не подобається у нашій суспільній системі. Я займаюся політикою не тому, що це моє хоббі", - пояснює Йорг.

Контейнеринг - це можливість для Йорга бути незалежним від потреби ходити на роботу та заробляти гроші, а також мати вдосталь часу для свої політичної діяльності. На їжу він принципово не витрачає грошей. Так само принципово їздить "зайцем" у громадському транспорті та не платить за житло.

Натомість він прочісує Німеччину у пошуках посівів генно-модифікованої кукурудзи або влаштовує інші акції. Друзів, у яких можна пожити кілька днів у нього більш, ніж досить.

Контейнеринг як рух зародився у 90-х роках у США. Як вияв протесту проти бездумного споживання та негуманного поводження з тваринами. Прояви цього руху дуже різняться між собою.

У Німеччині збирати те, що викинули інші, закон не забороняє, однак є винятки, пояснює юрист Міхаель Біла-Бетьє.

Наприклад, відкривати закриті контейнери, щоб звідти дістати викинуті продукти, незаконно. Це може потягти за собою кримінальну відповідальність за спробу крадіжки. Тим часом німецькі супермаркети вже починають потроху запроваджувати практику блокування контейнерів або закривати доступ до прилеглої до магазину території.

Реклама:

Головне сьогодні