Знайдено загублений 3D-фільм про коронацію Єлизавети II

— 14 листопада 2009, 19:25

17-хвилинний 3D-фільм, знятий у 1953 році, був знайдений в архіві Британського інституту кіно, повідомляє Лента.ру з посиланням на The Daily Mail.

Фільм зберігався у коробці з написом "Королівський огляд 1953".

Телеканал "Channel 4", який покаже раритетний фільм 16 листопада, заздалегідь послав до Букінгемського палацу кілька пар 3D-окулярів, щоб королева змогла подивитися фільм.

Фахівці вважають, що запис коронації Єлизавети II - перший у світі кольоровий тривимірний фільм. Запис здійснили молоді британські фахівці Боб Енджелл та Артур Вустер (зараз їм більше 80 років). Вони зняли вхід і вихід процесії з Вестмінстерського абатства, поїздку на дербі в Епсом, а також поїздку королеви та її чоловіка герцога Філіпа на баржі по Темзі. На зйомки фільму було витрачено 3 тисячі фунтів стерлінгів.

У 1950-х роках фільм Енджелл та Вустера не викликав особливого інтересу, адже британці мали змогу побачити коронацію за допомогою першої в історії країни масштабної прямої телетрансляції.

Крім того, обладнати кінотеатри тих часів для перегляду 3D було дуже складно. У результаті плівку так ніколи публічно і не демонстрували, і з часом вона загубилася.

Пошуки фільму почалися лише недавно - після того, як Вустер якось згадав про нього у розмові зі своїм сином.

Журналістам стало відомо, що королева Єлизавета так зраділа знайденій плівці, що запропонувала своїм друзям знову зняти невеликий 3D-фільм в саду Букингемського палацу.

Реклама:

Головне сьогодні