"Таміфлю" тепер рекомендують вживати раніше

Всесвітня організація охорони здоров'я інформує, що направляє великі партії антивірусних препаратів "Таміфлю" та "Реленза" в такі країни, як Афганістан, Азербайджан, Білорусь, Киргизстан, Україна та Монголія, котрі найбільше потерпають від нового вірусу грипу A/H1N1, повідомляє "Радіо Свобода".

ВООЗ тепер рекомендує лікарям використовувати антивірусні препарати на більш ранній, визначально важливій, стадії захворювання грипом, і без жодних тестів, який це грип, пандемічний чи сезонний. Це принципова зміна порівняно з попередніми рекомендаціями.

Раніше ВООЗ пропонувала лікарям приписувати хворим згадані препарати лише після лабораторного підтвердження захворювання на грип A/H1N1. Тепер експерти ВООЗ відзначають, що на практиці у багатьох країнах із тестуванням захворювання може бути фатальна затримка, коли ліки давати буває вже запізно.

Тож представниця ВООЗ доктор Ніккі Шіндо тепер наголошує, що "Таміфлю" чи "Релензу" варто давати хворим якнайскоріше.

"Людям із груп ризику необхідно давати антивірусні препарати якнайскоріше, коли у них з'являються найперші ознаки грипу. Це, насамперед, вагітні жінки, діти до двох років і люди з ознаками проблем із диханням", - зазначає Шіндо.

Вона додає, що люди, які не входять до груп ризику, можуть отримувати антивірусні препарати й через 2-3 дні після початку хвороби - в тому разі, коли є ознаки проблем із диханням, високої температури, лихоманки, що тривають понад три дні.

А от хворим на пандемічний грип, які не мають гострих ознак хвороби, не варто давати перераховані раніше антивірусні препарати, вважає експерт ВООЗ.

Доктор Шіндо також наголосила, що запізніле лікування препаратом "Таміфлю" чи "Релензою", зазвичай на 5-й чи 6-й день після початку хвороби, може викликати дуже швидке погіршення стану хворого.

Згаданий експерт ООН звернулася до країн, куди відправлені партії антивірусних препаратів, щоб там якнайскоріше розподілили ліки по регіонах, щоб пацієнти не їздили до центральних лікарень.

ВООЗ зазначає, що новий вірус вражає, насамперед, дітей і молодих людей. Близько 40% випадків грипу A/H1N1 припадає на осіб віком до 50 років, тоді як сезонний грип вражає, насамперед, старших людей, і смертність у віці понад 65 років тут сягає 90 відсотків.

Не для профілактики

В Україні у розпал епідемії "Тамфілю" почали приймати і для профілактики. Хоча науковці неодноразово зауважували: ліки мають багато побічних ефектів.

"Таміфлю" має серйозні побічні ефекти. Його показано приймати лише тоді, коли вкрай треба. Це не жарти", - заявив 4 листопада під час наради за участі прем'єр-міністра у Львові ректор Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Борис Зіменковський.

"Вірус мутує постійно, не дивно, що вони агресивні. Може, тому ми зустрілися з такими ускладненнями. Ми одразу кинулись до "Таміфлю", - сказав Борис Зіменковський.

"Таміфлю" - це препарат, який має певні побічні дії, і я просив би не застосовувати його без припису лікаря", - розповідав міністр охорони здоров'я Василь Князевич.

Відтак Тимошенко закликала українців не вживати "Таміфлю" для профілактики.

Реклама:

Головне сьогодні