У Полтаві з'явиться перший "сонячний" будинок

— 17 листопада 2009, 18:16

У Полтаві вже у 2011-му році побудують будинок, мешканцям якого не доведеться купувати у комунальних служб електрику, газ, опалення і гарячу воду, пише "Сегодня".

Справа в тому, що на даху будівлі планують встановити фотостанцію з сонячних батарей, яка буде генерувати електроенергію для освітлення та підігріву води.

12-поверховий будинок, будівництво якого фінансує уряд Німеччини, з'явиться неподалік від центру Полтави. Вартість квадратного метра у новобудові трохи вище середньої ціни в місті.

"У середньому вартість квадрата в сусідніх будинках складає 6-8 тисяч гривень, а в цьому будинку - на 2 тисячі дорожче", - розповів директор полтавського агентства нерухомості Владислав Шуплик.

Фахівці кажуть, що система енергопостачання за рахунок сонця - це крок у майбутнє.

ВІДЕО ДНЯ

"Зараз Україна може забезпечити себе газом лише на 20%, а сонця у нас достатньо. Фотостанція дозволяє опалювати великий житловий будинок навіть у зимовий період. У літню пору частина батарей можна буде відключати, що заощадить кошти на обслуговування", - зауважив член-кореспондент НАНУ, співробітник Інституту відновлювальної енергетики Віктор Резцов.

Найближчим часом сонячні батареї також збираються встановити на даху однієї з сімферопольських шкіл.

Також у Криму на горі Ай-Петрі планують побудувати першу в Україні сонячну електростанцію, яка забезпечить світлом прилеглі до гори території.

За оцінками фахівців, сонця на Ай-Петрі достатньо, щоб освітити мінімум кілька десятків будинків.

"Вона буде побудована за кошти бюджету Криму та інвесторів. Вартість проекту близько 40 мільйонів євро", - розповів перший заступник голови Нацагентства з питань забезпечення ефективного використання енергоресурсів Олександр Паршин.

За його словами, впроваджувати проект можуть розпочати вже у 2010-му році.

Українські виробники сонячних батарей розповіли, що за допомогою сонячних батарей вже висвітлюються паркові алеї на заводських територіях, є і приватні споживачі, які використовують їх вдома.

Наші батареї розроблені так, що здатні накопичувати енергію навіть в похмуру погоду. Проводять та зарядні пристрої для мобільних і ноутбуків. Поки основна частина продукції йде на експорт. Найменша батарея з установкою коштує щонайменше 1,5 тисячі доларів.

Реклама:

Головне сьогодні