Домен ".рф" стане доступним для всіх, а ".укр" навряд чи зареєструють – експерти

— 18 листопада 2009, 12:48

Регіональний кириличний домен ".укр" навряд чи буде зареєстрований Корпорацією Інтернету для спеціалізованих адрес та номерів (ICANN), вважає президент ТОВ "Інтернет Інвест" (доменний реєстратор Imena.UA, хостінг-провайдер Mirohost.NET, Київ) Олександр Ольшанський.

За його словами, основною причиною для відмови реєстрації може стати особливість правил нелатиничних доменів, повідомляє Інтерфакс.

Так, згідно з правилами, які нещодавно були прийняті ICANN, хоча б одна з літер в домені має відрізнятися за написанням від латинської.

"В домені ".рф", поданому нещодавно на реєстрацією російської компанії Ru-Center, буква "ф" є унікальною для кириличного алфавіту, а використання домену ".укр" може призвести до плутанини - він буде схожий на латиничний домен ".ykp", - пояснив Ольшанський.

У червні 2008-го року ICANN ухвалив документ, який передбачає введення імен доменів високого рівня на кирилиці та інших національних нелатинських алфавітів.

Вже у жовтні цього року на засіданні в Сеулі корпорація затвердила рішення, згідно з яким у якості альтернативи домену ".ru" починається використання домену ".рф", а також дозволяється застосовувати кириличні шрифти при написанні інтернет-адрес.

[L]ICANN також затвердила процедуру створення доменів, у тому числі ".рф". Документ ступив в силу 16 листопада, тоді ж корпорація почала розгляд заявок на виділення доменів.

Очікується, що з 25-го листопада 2009-го п0 25 березня 2010-го року заявки на реєстрацію доменів в зоні ".рф" у приоритетному порядку зможуть подавати державні органи та власники товарних знаків.

А з 20 квітня 2010-го року реєстрація доменних імен в зоні ".рф" стане доступна усім бажаючим.

Реклама:

Головне сьогодні