Український МОЗ. Діагноз – "грипозна брехня"

Істерія довкола епідемії грипу поступово згасає. Люди припиняють натягувати маски у публічних місцях, штурмувати аптеки і несамовито їсти все, що вдалося викупити там "з-під поли" за втричі завищеними цінами. Чиновники скасовують брифінги зі щоденною звітністю про смертність.

Зазвичай, таке "охолодження емоцій" дає змогу попередньо проаналізувати інформацію, яка раніше губилась у вирі офіційних даних. Однак цього разу аналіз суттєво ускладнено. Причина одна: політики та чиновники не свідомо (або свідомо?) "заспамили" громадян страшилками та суперечливою інформацією, що не приносила ясності та в свою чергу призвело до небаченої досі паніки.

Водночас запитань до головних "борців з епідемією" не поменшало. Насамперед - стосовно неготовності української влади до цієї напасті. І попри те, що головний санлікар за день до офіційного оголошення епідемії браво звітував на телекамери, що Україна готова зустріти "свинячий грип". Як виявилося, це зовсім не так.

Кореспонденти "Української правди. Життя" спробували хоча б частково відфільтрувати потік суперечливої інформації, що лунає від МОЗ. Для цього ми поговорили з двома високопосадовцями, які безпосередньо відповідають за епідеміологічну ситуацію.

Перший - головний санітарний лікар Олександр Біловол - єдина людина, яка за законом ухвалює рішення про оголошення епідемії.

Другий - керівник управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Богдан Ониськів - людина, яка керує "здоров'ям нації" у цьогорічному осередку епідемії, і на підставі звернень якої мав діяти Біловол.

Висновок один - чиновників варто перевірити на предмет амнезії

"Станом на 24 жовтня підтверджено 5 померлих від ускладнень грипу та ГРВІ, про що було проінформовано Міністерство охорони здоров'я України", - повідомило управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА у відповідь на запит "УП. Життя".

Водночас люди на західній Україні почали вмирати через ускладнення від грипу щонайменше за тиждень до оголошення карантину і початку активної боротьби з грипом. Так, на Тернопільщині перший летальний випадок був зареєстрований ще 14 жовтня. За двадцять чотири дні минулого місяця від пневмоній в області померло 10 людей - це теж офіційні дані Ониськіва.

Епідемія грипу та ГРВІ на Тернопільщині була оголошена 26 жовтня, а самому обласному центрі - ще 20-го. Керівник управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Богдан Ониськів стверджує: про всі вищевикладені факти він особисто повідомляв головному санлікарю Олександру Біловолу.

Але офіційно Мінздоров'я розповіло про смерті на Західній Україні лише після відповідної заяви для преси керівника тернопільської ОДА.

"Ми всю інформацію отримуємо з регіонів. Коли ми її отримали, ми її одразу обнародували, ми нічого не приховували. У нас є деякі запитання до начальників управління охорони здоров'я, що хтось десь вчасно не інформував", - виправдовувався Біловол у коментарі "УП. Життю", принагідно грозивши підлеглим "відповідними рішеннями".

На пряме запитання: "Коли ви дізналися про епідемію?" головний санлікар почав плутатися у свідченнях: "Я був поінформований про перші випадки грипу лише 20 жовтня, а вже 21-го видав розпорядження про посилення заходів щодо боротьби з епідемією", - сказав він.

А вже через 5 хвилин, почувши від кореспондента інформацію з посиланням на оперативні секретні дані МОЗ, Біловол поспіхом виправлявся: "17 жовтня, це була субота, мені доповів головний санітарний лікар (області) що є декілька випадків захворювання. Я йому сказав: зверни увагу одразу на лабораторні критерії та діагностику. Він години через півтори мені передзвонив і сказав: "Ми провели швидку лабораторну тест-діагностику, на якій результати негативні (на А/H1N1), ми контролюємо ситуацію". Це робота санепідемслужби. А в цілому всі критерії, аналіз хворих на місцях, проводять інші підрозділи МОЗ", - принагідно скинув з себе частину відповідальності Біловол

Він добре пам'ятає, що спілкувався з Ониськівим у суботу 17 жовтня. Про предмет телефонної розмови у цей день пам'ятає і Ониськів. От тільки по суті обидва лікарі знову "розходяться у свідченнях".

"17 жовтня 2009 року було проінформовано в телефонному режимі головного державного санітарного лікаря України Біловола про реєстрацію в області випадків хворих на AH1N1 (Каліфорнія). В цей же день головним державним санітарним лікарем Тернопільської області Дністряном С.С. надіслано письмово оперативне повідомлення заступнику головного державного санітарного лікаря України Мухарській Л.М.", - йдеться в офіційній відповіді "УП.Життя" Ониськіва.

Слід зазначити, що навіть ці нечисленні коментарі кореспонденти отримали завдяки немалим зусиллям. Так, головному санлікарю під час розмови терміново знадобилося на селекторну нараду у МОЗ, а десятьма хвилинами пізніше він вже неспішно крокував повз будівлю міністерства.

А у тернопільському підрозділі редакцію майже тиждень годували розповідями ("Передзвоніть завтра, Ониськів на нараді"), після чого зажадали письмовий запит, на який, втім, спромоглися відповісти.

Цікаво, що саме в цей час ті самі чиновники продовжувати "нічого не приховувати" на щоденних брифінгах

І насамкіцень: "Українська правда. Життя" свого часу писала про дивну статистику МОЗ, яка на момент оголошення карантину не показувала складної епідситуації в країні. З'ясувати, чому саме так все сталося, теж непросто: чиновники перекидають відповідальність один на одного.

Начальник Центру медичної статистики МОЗ Михайло Голубчиков на запитання, чому у матеріалах на офіційному сайті не повідомлялось про складну епідситуацію на Тернопільщині заявив: "Я підключений до цієї роботи з 2 листопада. Цю форму, яка на сайті - я розробляв. До цього не я вів, а цим займався Центр грипу. Тому це питання не до мене, а до них".

Керівник Центру грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ України Олександр Гриневич заявив наступне: "Центр грипу займається аналізом ситуації, зв'язками з міжнародними організаціями, аналізом зразків з лабораторій, аналізом ситуації в регіонах. Український центр грипу має 10 опорних баз, які розташовані в регіонах. Кожного тижня ми робимо аналіз ситуації. Але в даній ситуації - коли треба збирати інформацію про ситуацію кожний день і з усіх регіонів - це може зробити тільки Центр медичної статистики МОЗ України під керівництвом Михайла Голубчикова".

Після цього Гриневич вчинив так само, як і решта фігурантів цієї статті: пославшись на зайнятість, хутко зник з поля зору журналістів.

А питання, чому МОЗ на офіційному сайті з посиланнями саме на Центр грипу 27 жовтня - за день після оголошення карантину у Тернопільській області і майже за тиждень після оголошення карантину у самому Тернополі - не повідомила абсолютно нічого про ситуацію в Тернополі так і залишилось без відповіді.

Саме на цей час у області від ускладнень від грипу померло 7 людей....

Реклама:

Головне сьогодні