Половина європейців упереджено ставляться до іноземців

— 20 листопада 2009, 09:25

Упередження щодо етнічних, релігійних чи сексуальних меншин і навіть за статевою ознакою є дуже поширеними в Європі. Такі висновки містяться в доповіді Інституту дослідження конфліктів і насильства при університеті в Білефельді, повідомляє Німецька хвиля.

У рамках дослідження було опитано по тисячі людей у Німеччині, Франції, Великобританії, Італії, Нідерландах, Португалії, Польщі та Угорщині.

З'ясувалося, що половина європейців дотримуються думки, що в їхніх країнах мешкає надто багато іноземців. 43% респондентів виступають проти вирівнювання в правах представників сексуальних меншин.

Причому результати опитування суттєво різняться в окремо взятих країнах. Найбільш негативно налаштованими до згаданих меншин виявилися країни Східної Європи - Польща та Угорщина. Найбільш нейтральне ставлення - у Нідерландах.

Так, приміром, у Польщі, яка вважається консервативною державою, майже 90% респондентів виступають проти одностатевих шлюбів. Натомість у Нідерландах їх навпаки підтримує 83%.

У Польщі також переважна більшість (87%) відстоюють традиційну роль жінки в суспільстві як матері і дружини. У Нідерландах таких лише 36%. Натомість у Польщі лише 27% опитаних вважають, що існує занадто багато мігрантів. В Італії ж таких понад 62%.

Тобто, як засвідчує дослідження, суспільні упередження мають багато різних облич. Аби їх побороти, необхідні зміни ментальні, але також комунікаційні, вважає одна з авторів дослідження Беате Кюппер:

"Ми хотіли звернути увагу на величезні відмінності у світосприйнятті європейців, які проявляються у геть протилежних до толерантності речах".

Експерти радять активніше вести роз'яснювальну роботу в суспільстві і намагатися успішно розбудовувати контакти до представників цих груп.

"Результати досліджень останніх десятиліть засвідчили, що найефективніший метод подолати ворожість - це потоваришувати, ближче познайомитися з тими чи іншими групами. Якщо я, приміром, маю якогось друга в іншій суспільній групі, це оптимально. Але якщо я бачу, що мій друг також має друга в іншій групі, це також дуже ефективно", - розповідає ще один з авторів дослідження Майлс Х'юстон.

Реклама:

Головне сьогодні