Знайдене секретне шпіонське досьє на Гітлера

— 23 листопада 2009, 12:32

Про це заявила директор Національного архіву Франції Ізабель Нойшвандер, повідомляє Лента.ру з посиланням на газету Le Monde.

Досьє зберігалося в так званому "залізному ящику" - сейфі з найбільш цінними паперами архіву.

У документі Гітлер фігурує під невірним іменем Адольф Якоб (Adolphe Jacob), журналіст газети "Volkischer Beobachter", у 1920-му році купленої нацистами. Також в досьє невірно зазначені місце і дата його народження: Гітлер народився в 1889 році в Браунау-на-Інні, у той час як досьє свідчить, що він з'явився на світ в 1880 році у Пассау.

У документі Гітлера, який на той час очолював Націонал-соціалістичну німецьку робітничу партію (NSDAP), називають "людиною недурною і майстерним демагогом" і "німецьким Муссоліні".

Також французи згадують "повний провал" спроби Гітлера влаштувати переворот в 1923 році, так званий "пивний путч". У досьє висловлюється думка, що Гітлер у цьому перевороті був лише пішаком і діяв за вказівкою якихось політичних сил.

Чому цей документ зберігався в числі найбільш цінних історичних паперів Франції і як він там з'явився, Нойшвандер пояснити не змогла. Як відзначає видання, досьє на Гітлера не згадується ні на сайті Національного архіву, ні в його останньому каталозі, виданому в 2008 році.

Реклама:

Головне сьогодні