Чоловік провів 23 роки в комі, якої ... не було

— 24 листопада 2009, 11:59

У 1983 році Убен, якому тоді було 20 років, потрапив в автокатастрофу. Оглянули постраждалого медики вирішили, що він є впав у кому кому і вже з неї не вийде, повідомляє ВВС.

"Я кричав, але ніхто мене не чув", - наводить слова Убена німецький журнал Spiegel - і додає: пацієнт, який зараз розмовляє зі світом за допомогою особливої клавіатури, описує, як прийшов до тями після аварії, але тіло його на це ніяк не відреагувало. Як і лікарі.

Він розповів і про те, яким безпорадним він відчував себе, коли лікарі та медсестри намагалися говорити з ним - до того, як відмовилися від цієї ідеї, вирішивши, що це безглуздо. І про те, що рік за роком він просто мріяв - це було єдине доступне йому заняття.

І тільки в 2006 році в ході обстеження на спеціальній апаратурі з'ясувалося, що мозок Убена функціонує майже на 100% - при тому що тіло його паралізоване.

"Ніколи не забуду день, коли вони це виявили, - каже він. - Це було друге народження".

Про дивний випадок повідомив світові Стівен Лорей, лікар з університету бельгійського міста Льєж, який виявив помилку в діагнозі.

У своїй публікації на цю тему доктор Лорей зазначає: це далеко не унікальний випадок. У 40% випадків, коли людей записують в стан "овоч", стверджує лікар, більш ретельне обстеження призводить до виявлення ознак свідомості.

Реклама:

Головне сьогодні