Контрабандисти тепер завозять менше мобілок, зате дорогі та брендові

— 24 листопада 2009, 14:05

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Від 2003 року нелегальне завезення мобільних телефонів до України через західну ділянку кордону було одним із найприбутковіших видів контрабандної діяльності. За обсягами цю контрабанду можна було порівнювати з контрабандою м'яса та сигарет, каже керівник прес-служби Держприкордонслужби західного регіону Володимир Шеремет.

Але тепер це поодинокі випадки, додає Шеремет. Наприклад, упродовж минулого року прикордонники вилучили понад три тисячі мобільних телефонів на західному кордоні, а цього року лише три сотні.

До того ж, змінилися не лише цифри, але й шляхи ввезення: "Якщо раніше майже 90% з усієї контрабанди мобільних завозили через українсько-польський кордон, то зараз переважно намагаються ввезти через Закарпатську область на угорській та словацькій ділянках кордону".

Нині ж контрабандисти йдуть на ризик везучи лише відомі бренди, ринкова вартість який понад 200 євро, або комплектуючі для дорогих мобільних телефонів.

Як правило, телефони намагаються приховати у потайних місцях в авто, запасних шинах та у порожнинах залізничних вагонів. Їх знаходять при так званому поглибленому огляді транспорту.

У 40% випадків мобільні телефони намагаються перевезти залізницею, додають прикордонники. Те, що контрабанда телефонів практично відійшла у минуле, експерти пояснюють суттєвим зменшенням ринку збуту.

Реклама:

Головне сьогодні