В Іспанії можуть заборонити християнські символи в громадських місцях

— 25 листопада 2009, 13:43

Заборона буде також поширена на церемонії вступу на посади міністрів, які до цих пір присягали на Біблії і перед розп'яттям, повідомляє Інтерфакс з посиланням на іспанські ЗМІ.

Наразі влада країни розглядає відповідні поправки до Закону про свободу совісті.

У 2008 році суд іспанського міста Вальядоліда у відповідь на позов групи батьків постановив прибрати розп'яття з класів однієї з приватних шкіл. Це рішення викликало критику з боку Ватикану і католицьких священиків Іспанії.

Конституція Іспанії, затверджена в 1978 році, гарантує свободу віросповідання і вказує, що "жодна релігія не може мати статус державної". Однак при цьому в ній зазначається, що органи влади мають "враховувати релігійні погляди іспанського суспільства та співпрацювати з Католицькою церквою та іншими релігіями".

У вересні було проведено опитування, яке показало, що майже 75% іспанців вважають себе католиками, хоча лише 15% відвідують меси кожної неділі, а 55% - "майже ніколи". 20% жителів країни відносять себе до атеїстів.

[L]3 листопада Європейський суд з прав людини заборонив розміщувати розп'яття в італійських державних школах у відповідь на позов громадянки цієї країни Сойле Лаутсі.

Жінка скаржилася, що християнська символіка в класах школи, де вчаться її діти, заважає їм отримувати світську освіту. Уряд Італії зі свого боку оголосило про намір опротестувати цей вердикт суду.

Реклама:

Головне сьогодні