У кризу в Угорщині суттєво зросла кількість дитячих самогубств

— 26 листопада 2009, 13:49

За статистикою, в Угорщині кожного другого дня добровільно накладає на себе руки принаймні одна дитина чи підліток. Це - один із найвищих показників у Європі, повідомляє "Радіо Свобода".

Працівники телефонної лінії довіри в західноугорському місті Дьєрі у буквальному сенсі сидять біля розпечених телефонів. Особливо побільшало таких дзвінків восени.

Керівник групи психіатрів Фаркаш Імреней, зокрема, розповіла: "На жаль, був недавно один дзвінок. 13-літній хлопчина запитав, чи дуже боляче помирати... Нам вдалося переконати його, що найбільшу проблему його життя становлять аж ніяк не рідні батьки". На щастя, дитина повірила дорослим.

Психологи кажуть, що сучасні угорські батьки, заскочені економічною кризою, дуже часто приховують від власних дітей інформацію про труднощі в сімейному бюджеті. Тим часом діти інтерпретують це так, ніби причиною всіх нещасть у родині є саме вони.

Вберегти дітей від згубних кроків можуть численні добровольці, вважає керівник служби телефонної довіри у місті Дьєр Імре Фаркаш. Але катастрофічно бракує фінансових коштів.

"Із нашого телефонного бюджету нині випали 3 мільйони форинтів (близько 16 тисяч доларів). Але ж не забуваймо про оплату праці людей, адже в першому півріччі ми отримали стільки дзвінків по допомогу, скільки не мали упродовж цілого календарного року, тобто удвічі більше", - зазначив пан Фаркаш.

Коли його колеги звернулися за підтримкою у міністерство соціальної допомоги, то отримали відмову. Урядовці порадили їм спробувати щастя у мерії міста Дьєр, або ж, якщо і там не вийде, то пошукати деінде нових конкурсних можливостей в системі державного фінансування.

Реклама:

Головне сьогодні