Тест

В Україні не продаватимуть iPhone?

На сьогоднішній день iPhone можна купити в 85 країнах світу. У Європі залишилося лише 12 країн, в яких до цих пір не розпочався офіційний продаж пристроїв. Україна складає компанію таким "яблучним" аутсайдерам, як Білорусь, Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Андорра, Ісландія, Кіпр, Словенія, пише газета "Дело".

На цьому тижні продажі телефону стартують в Південній Кореї, а не так давно пристрій вийшов на китайський і японський ринки. У той же час в Україні - однієї з найбільших країн Європи, де проживає близько 45 млн. осіб, а рівень проникнення мобільного зв'язку складає 120%, - iPhone продається з-під поли.

Основна причина провалу переговорів Apple з українськими операторами полягає в тому, що Apple в кожній з країн робить ставку на операторський канал продажу. Для українських зв'язківців бізнес з продажу телефонів ніколи не був пріоритетним, на відміну від Америки і Європи, пояснює видання.

Крім того, на відміну від російського ринку українські оператори не володіють власними великими мережами мобільного рітейлу. У питанні "білого" продажу телефонів Україну змогли обійти Молдова та Гвінея-Бісау.

Переговори з виробником безрезультатно вели всі українські оператори мобільного зв'язку. Втім, добитися від Аpple прийнятних для себе умов і цін вони так і не змогли.

На позиціях операторів щодо досягнення компромісу з виробником позначився досвід офіційного виходу iPhone на російський ринок, де телефон продається дуже проблематично. Основні причини провалу продажів пристроїв в Росії - завищені роздрібні ціні та високий рівень проникнення "сірих" телефонів, нелегально ввезених в країну.

Також одним з основних стримуючих чинників для масового продажу iPhone в Україні є досить висока ціна пристрою. За підсумками першого півріччя цього року частка пристроїв вартістю понад $300 (переважно іміджеві телефони, смартфони і комунікатори) у загальному обсязі продажів складає лише 8%.

Зводить до мінімуму шанс виходу на ринок України офіційного iPhone і той факт, що більшість українців, які хотіли придбати бажаний пристрій, вже зробили це. За оцінкою однієї з українських роздрібних мереж, цього року на українському ринку було реалізовано від 8 до 9 тис. "сірих" iPhone.

В Україні "сірий" iPhone можна купити в більшості інтернет-магазинів. Вартість iPhone 3G з об'ємом пам'яті 8 Гб становить від 5 до 6 тис. грн.

Втім, продаж "сірих" iPhone в Україні не є протизаконним. Ще влітку Укрчастотнагляд, попри те, що американський виробник телефонів не має офіційного дилера в Україні, дозволив ввезення цих телефонів.