Японці вивели неотруйну рибу-фугу

— 30 листопада 2009, 13:13

Риба фугу є одним з найбільш небезпечних продуктів харчування у світі, завдяки концентрації отруйної речовини - тетрадотоксину, яка у 1200 разів смертоносна, ніж ціаністий калій.

Отрута паралізує нерви і легені. Протиотрути не існує. Смерть настає через декілька хвилин - першою ознакою того, що щось не так є оніміння губ.

Тільки спеціально навчені кухарі можуть приготувати фугу таким чином, щоб риба стала безпечною для вживання.

Однак японські науковці задалися метою вивести неотруйну рибу-фугу, повідомляє The Telegraph.

Вчені виявили, що риба виробляє отруту не самостійно, а отримує її з їжі - морських зірок та черепашнику. Тож науковці припустили, що якщо фугу не давати отруйної їжі, то вона не насичуватиметься отрутою.

Для підтвердження гіпотези у 2001-му році було проведено дослідження. Протягом усього експерименту 5 тисяч риб-фугу годували виключно макреллю та нетоксичною їжею. У результаті в організмах риб не було виявлено ні краплини смертоносної отрути.

Однак кухарі з японських ресторанів без особливої радості сприйняли новину про неотруйну фугу. Мовляв, таким чином втрачається весь сенс її споживання.

"Це дуже смачна риба, але це не єдина причина, через яку люди йдуть до ресторанів, щоб скуштувати фугу. Це явно більше, ніж цікавий похід до ресторану, адже людина розуміє , що страва з фугу може стати її останньою трапезою. Яке ж задоволення від того, що люди не відчуватимуть ризику, коли замовлятимуть фугу?", - зауважив Сініті Уесиба - шеф-кухар одного з ресторанів в Йокогамі, де готують фугу.

Кухарі, які вміють готувати фугу вважають себе елітою в дуже конкурентному світі японської кухні. Вони повинні пройти три роки навчання перш, ніж отримати право приготувати свою першу рибу-фугу. Лише 35% бажаючих навчитися майстерності приготування небезпечної риби успішно здають іспити й отримують відповідний сертифікат.

Реклама:

Головне сьогодні