ВІЛ пішов у народ

Якщо вірити об'єднаній програмі ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS), Україна має найвищий рівень поширення ВІЛ-інфекції серед усіх країн Європи і країн колишнього СРСР.

"В Україні продовжується зростання кількості нових випадків", - заявляла координатор об'єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу (UNAIDS) в Україні Анна Шакаришвілі з посиланням на дані, опубліковані у доповіді цієї програми.

Утім, заступник міністра охорони здоров'я Валерій Бідний запевняє: катастрофи з ВІЛом в Україні немає.

[L]"Я не вважаю, що вона поширюється таким процесом, яким коментують сьогодні громадські організації", - заявив у коментарі "Українській правді. Життя" Бідний.

За його словами, "у цьому році було зареєстровано нових ВІЛ-інфекцій 10 683, у минулому році за аналогічний період було 12 тисяч".

"Хоча у цьому році у порівнянні з минулим у нас збільшилась кількість тест-систем, у нас збільшилась кількість лабораторій, ми вже упорядкували і зробили нормальне функціонування центрів по СНІДу в кожному регіоні", - аргументує свій оптимізм Бідний.

"Ці прогнозні показники (громадських організацій) не зрозумілі для нас. Якою формулою вони вичислюють? За період з 1997 року у нас є статистика і ми бачимо, що немає цієї прогресії (зростання випадків інфікування ВІЛ)", - додав Бідний.

Втім, його словам протирічать дані прес-служби МОЗ. "На жаль, кількість випадків ВІЛ-інфекції в Україні зростає. За шість місяців 2009 р. зареєстровано 10 043 нових випадків ВІЛ-інфекції проти 9 415 у 2008 році", - йдеться у повідомленні вітчизняного Мінздоров'я.

Та Бідний, як і громадські організації, визнає: ВІЛ пішов у народ. Тепер він вражає не лише групи ризику (ін'єкційні наркомани та проститутки), але й широкі верстви населення.

Так, за 6 місяців цього року питома вага заражень через введення наркотичних речовин ін'єкційним шляхом складала 36,5%, а частка статевого шляху передачі вірусу - 43%.

На 1 липня 2009 року в Україні залишилось 7 регіонів з 27, де переважає ін'єкційний шлях передачі ВІЛ, а не статевий.

"Тому сьогодні для інтимного життя потрібно використовувати засоби захисту", - каже заступник міністра охорони здоров'я.

"ВІЛ-позитивний" гласить тавро на руці. Реклама United Colours of Benetton
Гроші на ВІЛ

За словами Валерія Бідного, на профілактику ВІЛ-СНІДу в Україні цього року виділено 408 мільйонів 383 тисячі гривень.

"У тому числі 175 мільйонів з державного бюджету, 57 мільйонів з місцевих, Світовий банк дав - 129 і Глобальний Фонд (для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією) - 46 мільйонів", - поінформував Бідний.

"При скрутній ситуації, на сьогоднішній день це достатньо великий об'єм коштів", - зауважив Бідний. За його словами, на одного ВІЛ-інфікованого в Україні виділяється загалом 10 тисяч гривень.

Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні стверджує, що виділені гроші у державі використовуються неефективно.

"Попри те, що Верховна Рада прийняла у лютому 2009 року нову загальнодержавну програму з протидії ВІЛ/СНІД на 2009-2013 роки, обсяги її фактичного фінансування з державного бюджету удвічі менші", - йдеться у повідомлені, розісланому Альянсом 1 грудня.

"Негативна тенденція закладена і в проекті головного фінансового документу держави на 2010 рік. При цьому виділені державою кошти продовжують витрачатися неефективно, у тому числі на закупку ліків по завищених цінах", - заявляє Альянс.

[VR]Рівень інфікування серед вагітних визначає рівень інфікованості ВІЛ в загальній популяції. Протягом трьох останніх років рівень інфікованості серед вагітних в Україні складає 0,34 %. Проте, рівень інфікованості серед вагітних при первинному обстеженні вище і за перше півріччя 2009 р. складає 0,56 %, а в окремих областях перевищує 1 % або наближується до нього. Зокрема, це такі області: Київська - 1,51 %, Миколаївська - 1,32 %, Дніпропетровська - 1,28 %, Одеська - 0,98 %, Донецька - 0,92 %, Кіровоградська - 0,88 %.

Такі високі показники реально свідчать про вкрай несприятливу епідемічну ситуацію з ВІЛ-інфекції в цих областях. В останні роки багато виявлених ВІЛ-позитивних вагітних інфікувалися статевим шляхом. І далеко не всі жінки інфікуються від наркоспоживачів, партнерами багатьох є гетеросексуальні чоловіки, які ніколи не споживали наркотиків. Такі дані можуть свідчити про тенденцію переходу епідемії в генералізовану стадію в цих областях.

Прес-служба МОЗ

[/VR]"Коштів на заходи з профілактики ВІЛ серед уразливих груп населення у держбюджеті практично не передбачено. Таким чином держава порушує свої зобов'язання перед Глобальним фондом, що може призвести то відповідних фінансових санкцій", - додається в повідомленні.

Інформація про ВІЛ. Варто знати (інформація від Київського інформаційно-ресурсного центру з питань ВІЛ/СНІД)

Існує три шляхи передачі ВІЛ-інфекції.

Через кров, а зокрема:

- у разі спільного використання нестерильних шприців/голок та інших інструментів, що порушують цілісність шкіри;

- шляхом переливання інфікованої крові та її продуктів (на сьогодні в Україні це трапляється рідко, адже донорську кров тестують, зокрема й на наявність ВІЛ);

- через попадання крові інфікованої людини на ушкоджені ділянки шкіри або слизові оболонки.

Під час незахищеного сексу: вагінального, орального та анального без використання презерватива.

Від ВІЛ-інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів та грудного вигодовування.

У перших двох випадках ризик значно знижується, якщо вагітна жінка отримувала спеціальне лікування, яке попереджує передачу вірусу від матері до дитини.

При цьому дуже важливо розуміти, що ВІЛ не передається:

- через рукостискання, обійми та поцілунки;

- при спільному користуванні предметами побуту (посуд, рушники, ванна, туалет тощо);

- при спільному користуванні офісною технікою (комп'ютер, телефон тощо);

- у лазні або басейні;

- при чханні або кашлі;

- через укуси комах та домашніх тварин.

Національна лінія телефону довіри з проблем ВІЛ/СНІД: 0 800 500 451, icq 271 324528.

Реклама:

Головне сьогодні