Будь-яке українське місто може стати жертвою техногенної катастрофи – спеціаліст

— 1 грудня 2009, 18:41

Причиною аварій можуть стати не старі котли чи відсутність системи обліку, а масові прориви тепломагістралей, які вже зараз не витримують 40-градусного теплоносія.

Про це у вітворок на прес-конференції у Києві заявив голова Асоціації теплотехнічних компаній (АТКУ) Віталій Яковенко, повідомляє "ОстроВ".

"Це початок кінця нашої комунальної теплоенергетики. Це ті труби, які експлуатуються по 30-50 років, взагалі, і є причиною 90% аварій, які виникають у теплоенергетиці", - пояснив Яковенко.

Він також додав, що АТКУ провела наліз технічного стану майже 150 підприємств ТЕЦ в Україні. У результаті було зроблено висновок про дуже велику вірогідність техногенних катастроф.

За словами Яковенко, при аналізі бралися до уваги стан підприємств ТКЕ , кількість аварій у тепломережах і час, витрачений на їхнє усунення, фінансове становище, рівень заборгованості підприємств перед енергозберігаючими підприємствами, рівень заборгованості населення.

Згідно з проведеним опитуванням було складено рейтинг п'яти міст, у яких найбільша вірогідність аварій - це Житомир, Кривий Ріг, Кіровоград, Каховка і Нікополь.

Разом з тим голова АТКУ зазначив, що масу "проблемних" міст, які лишилися, важко вибудувати в чергу, оскільки практично усі вони займають шосте місце через жалюгідний технічний стан своїх комунікацій.

"Це середні та малі міста, де система централізованого опалення експлуатується на останньому подиху - морозний тиждень і все зупиниться. Це десятки міст Луганської, Донецької, Дніпропетровської, запорізької, Сумської областей, Криму. В них роками нічого не модернізувалося, хронічно не вистачало коштів", - пояснив Яковенко.

На його думку, вирішити проблему нормального теплопостачання можна за допомогою автономного опалення. За словами голови АТКУ, наприклад, в Ужгороді, де 80% споживачів перейшли на автономне опалення, практично немає проблем з теплопостачанням, а споживання газу знизилося у 5 разів.

Реклама:

Головне сьогодні