Інформацію про сиріт виклали в інтернеті

— 10 грудня 2009, 11:18

У особистому розділі дитини на Всеукраїнському порталу національного усиновлення

можна переглянути фото малюка, дізнатися, чи є в нього брати і сестри, отримати інформацію про його вік та регіон, в якому він знаходиться.

Також користувачі порталу мають можливість отримати он-лайн консультацію фахівців: психолога, юриста, соцпрацівника, обговорити питання, які їх цікавлять, на форумі, скористатися бібліотекою книг, документів і нормативних актів з питань усиновлення.

"У 2004-2005 роках практично неможливо було знайти інформацію про дитину, що підлягає усиновленню. І дуже довго велися дебати, чи треба цю інформацію відкривати. Логіка Державного департаменту (з питань усиновлення та захисту прав дитини) полягає в наступному - дитина має бути "відкритою", - пояснила директор згаданого департаменту Людмила Волинець.

"Ми живемо в країні, де, згідно з офіційною статистикою, кожна четверта родина не може мати дитину. Такий портал - це не тільки вирішення проблем цих дітей, це рішення проблем тих сімей, які хотіли б мати дитину, але не мають доступу до інформації. Заходьте на портал, читайте по дитячих очах, у всіх звучить одне запитання: "Ти будеш моєю мамою?" Якщо ви відповіли цим очам "так", йдіть до служби у справах дітей за місцем проживання, підготуйте 8 необхідних довідок, засвідчіть державі, що ви хочете і можете", - додала Волинець.

Зараз на сайті близько 300 анкет дітей. Керівництво проекту планує у найкоротші терміни розмістити на порталі інформацію про всіх дітей-сиріт, які підлягають усиновленню в Україні.

Сьогодні за офіційними даними в Україні понад 103 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки. З них лише 32 тисячі дітей підлягають усиновленню, причому 27 тисяч з них старші 7 років. Для цих дітей шанси знайти родину дуже малі, тому що більшість потенційних усиновителів орієнтовані на дітей до 2-3-х років.

Реклама:

Головне сьогодні