72% чехів проти працевлаштування іноземних громадян

— 10 грудня 2009, 17:00

Безробіття чехів загострило давню проблему, якою є співжиття чеської більшості з іноземцями, передає Радіо свобода.

Працевлаштування іноземців у Чехії підтримує тільки п'ята частина чеських громадян. Це результати останнього соціологічного опитування, які оприлюднив Центр вивчення громадянської думки Інституту соціології Академії наук Чехії.

72% чеських громадян вважають, що в районах з високим рівнем безробіття потрібно обмежити або зовсім зупинити прийом на роботу іноземців. Це при тому, що нині на різних ділянках чеського господарства, передусім на будівництві та у сфері обслуговування зайнято близько 500 тисяч іноземців.

Українська робоча сила в цій масі займає друге за кількістю місце - близько 200 тисяч осіб. Тобто вклад іноземців, українських громадян зокрема, до чеської економіки очевидний, тим не менше, у відповідності до результатів опитування, його визнає тільки чверть чехів.

Чехи бояться втратити роботу - так пояснює негативне ставлення щодо іноземців автор аналізу з Центру вивчення громадської думки Ян Червенка.

"Передусім справа в тому, що люди бояться дешевої робочої сили, яка загрожує працевлаштуванню чехів, бояться того, що іноземці займуть і ті робочі місця, що досі не користувались у них великим попитом. Крім того чехи вважають, що потрібно обмежити працевлаштування іноземців не повсюди, а тільки там, де рівень безробіття найвищий", - каже він.

"Стосовно загального негативного ставлення до іноземців, зокрема, з країн колишнього Радянського Союзу, то воно вже тривалий час пов'язане з тим, що серед них багато осіб, котрі пов'язані з організованою злочинністю", - додав Червенка.

Так, 74% чехів переконані, що саме іноземці мають найбільший вплив на ріст злочинності в їхній країні.

Вивчення громадської думки також виявило: 36% чехів вважають, що іноземці загрожують їхньому стилю життя й культурі. Вони неохоче вивчають чеську мову. При цьому чехи визнають, що до найздібніших учнів чеської мови належать українці.

Реклама:

Головне сьогодні