Піцца є неаполітанською тепер лише в Неаполі

6
10 грудня 2009

Рішення європейського комітету з походження та автентичності продуктів харчування в Італії чекали з нетерпінням. Тепер неаполітанська піцца буде захищена від імітацій та підробок, повідомляє "Німецька хвиля".

"Це велика перемога для Італії", - так прокоментував новину міністр сільського господарства Лука Дзайа, додавши, що у січні відбудеться святкування з цього приводу.

"Піцца є особливою стравою, тут крім правильних добірних інгредієнтів потрібна ще  вправність рук, майстерність", - пояснює президент Асоціації справжньої неаполітанської піцци Антоніо Паче.

Вважається, що на піццайоло треба вчитися до двох років. Власне, вимог до справжньої піцци багато: діаметр 35 сантиметрів, бортик 1-2 сантиметри, оливкова олія тільки першого віджиму, сир моццарелла - тільки з буйволового молока, піч для випікання - тільки дров'яна і так далі.

Більшість Асоціацій виробників піцци, звичайно, радіє, що тепер є підтвердження їхньому переконанню, що "справжню піццу треба їсти в Неаполі і баста", однак є й скептики.

Зокрема маестро італійської кухні Луїджі Карначіна зазначає, що найбільш автентичною неаполітанською піццею є не популярна й відтепер захищена "Марґеріта", а "Марінара", в якій немає сиру, але є анчоуси.

Інші ж прискіпливі цінителі справжньої піцци стверджують, що всі продукти в ній мають походити виключно з Апеннін. І називають неправильним, що в італійських піццеріях кожна друга піцца має щось іноземне: оливкову олію з Тунісу, китайські помідори чи українське борошно.

Піцца, яка народилась в XIX столітті на Півдні Італії, повинна залишатись незмінною, стверджують вони.

powered by lun.ua