Фізики вивели "формулу письменника"

— 11 грудня 2009, 10:59

Шведські вчені з Університету Умео розробили математичні критерії, які дозволяють відрізняти авторів одне від одного, пише The Daily Telegraph з посиланням на опубліковану роботу в New Journal of Physics.

Фізики вважають, що їхні розрахунки можуть бути використані для виявлення втрачених творів відомих письменників та вирішувати до кінця суперечки стосовно літературного авторства.

Для наукової роботи спеціалісті взяли за основу твори двох британських авторів - Томаса Гарді та Девіда Герберта Лоуренса і одного американського - Германа Мелвілла.

Вчені аналізували частоту, з якою письменники використовують у своїх творах нові слова. З часом у всіх трьох авторів цей показник зменшувався.

У результаті виявилося, що швидкість зменшення кількості нових слів на певний шматок тексту у кожного письменника відрізнявся від інших.

Так, науковці перевірили отриману ними закономірність на кількох літературних формах кожного з трьох авторів - роман, оповідання, а також на фрагментах творів. У всіх випадках показник зменшення кількості слів, які раніше не використовувалися, залишався постійним для кожного письменника.

Реклама:

Головне сьогодні