Тест

З Освенціму вкрали напис "Arbeit Macht Frei"

Про пропажу написи "Arbeit Macht Frei" (Праця звільняє) з воріт меморіального комплексу "Аушвіц-Біркенау" польські поліцейські дізналися вночі в п'ятницю, повідомляє Газета.ру.

Близько 03.00 за місцевим часом, пише Gazeta Wyborcza, в поліцейську дільницю міста Освенцім, де знаходиться концтабір, подзвонив один з охоронців музею, який повідомив, що невідомі вночі якось примудрилися зняти великий металевий напис, що висів на триметровій висоті

Все це вони зробили безшумно, так що охоронці, які обходили територію, застали тільки порожні ворота. Часу, щоб знайти вивіску, у поліції залишається небагато: вже в січні 2010 року в Польщі буде відзначатися 65-а річниця визволення "Аушвіц-Біркенау" радянськими військами.

Вкрадений напис в 1940 році за наказом адміністрації виготовили політв'язні Освенціма. Напис "Праця звільняє" бачили не тільки ув'язнені "Аушвіц-Біркенау", а й багатьох інших концтаборів. Генерал СС Теодор Ейке, якому й спала на думку ідея вінчати ворота військових таборів цим гаслом, вважав це вдалим рішенням.

Сам "Аушвіц-Біркенау" з'явився в Освенцімі в 1940 році за особистим наказом Генріха Гіммлера і складався з трьох комплексів: "Аушвіц-1", "Аушвіц-2" і "Аушвіц-3".

"Аушвіц-1" став адміністративним центром концтабору. Для його облаштування в Освенцімі (який після захоплення цього району Польщі німецькими військами отримав назву Аушвіц) з прилеглою до концтабору території були виселені близько 2 тисяч осіб.

Перша група ув'язнених прибула в концтабір 14 червня 1940. З тих пір до самого звільнення Польщі радянськими військами в найбільшому німецькому концтаборі загинули декілька мільйонів чоловік.

Концтабір перетворили на меморіал у 1947 році. Спочатку його фінансувало польське міністерство культури, а на початку 1990-х років стала надходити й іноземна матеріальна допомога.