Найбезпечніші та найгірші домени у світі

— 2 грудня 2009, 18:34

Японський домен (.jp) виявився найбільш безпечним у світі. Він входить до лідируючої п'ятірки найбільш безпечних доменів вже другий рік поспіль, повідомляє Інтерфакс з посиланням на щорічний звіті McAfee.

Найнавантаженіший веб-домен у світі - "комерційний" (.com), перемістився в цьому році з дев'ятого на друге місце в списку найбільш небезпечних доменів.

А загальний інформаційний домен (.info) вже другий рік поспіль входить до п'ятірки найбільш небезпечних доменів.

У той же час "урядовий" домен (.gov) став найбільш безпечним доменом серед ненаціонального.

"Даний звіт демонструє, наскільки швидко кіберзлочинці змінюють тактику, щоб заманити максимальну кількість жертв і не бути спійманими. Минулого року домен Гонконгу був найбільш ризикованим, а цього року він став разюче безпечнішим", - сказав директор з технологій McAfee Labs Майк Галлахер.

"Кіберзлочинці націлюються на регіони, де реєстрація сайтів дешевша і простіша, а також мінімальний ризик бути спійманими", - додав він.

З 27 мільйонів веб-сайтів у 104 доменах верхнього рівня, проаналізованих у рамках звіту, 5,8% є небезпечними. Сайти, зареєстровані в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні значно небезпечніше, ніж домени в інших зонах, - 13% небезпечних сайтів.

В Європі ж найбезпечнішим доменом може повалитися Ірландія (. іе) на якому міститься лише 0,1% сумнівних сайтів.

За словами провідного спеціаліста McAfee Раміля Яфізова, згідно зі звітом, обидва ключових доменів російського інтернету опинилися в десятці найбільш небезпечних національних доменів.

Так, .su - на п'ятому місці, а .ru - на шостій сходинці. Серед національних доменів регіону EMEA вони займають друге і третє рядка відповідно, відразу за глобальним лідером - Камеруном.

Маленька африканська країна Камерун зайняла цього року перше місце з показником в 36,7% сайтів у домені .cm, піддаючи користувачів ризику, в той час як минулого року домен цієї країни взагалі не потрапив до списку.

Завдяки тому, що домен .cm пишеться схоже на .com, багато кіберзлочинці встановлюють фальшиві посилання з друкарською помилкою на небезпечні завантаження, шпигунські програми, рекламні сайти та інший небажаний контент.

Серед національних доменів, домени Китаю ( .cn) і Самоа ( .ws) вже другий рік залишаються в списку п'яти найнебезпечніших.

Реклама:

Головне сьогодні