В Японії борються з самогубцями за допомогою синіх ламп

— 21 грудня 2009, 14:45

Намагаючись зменшити число трагічних випадків, японська залізниця вирішила піти на експеримент. Потенційних самогубців від смертельного стрибка має утримати синє світло світлодіодів, передає "Німецька хвиля".

"Десять років тому в Глазго світлодіоди мали прикрасити місто, але влада побачила, що зменшилася кількість злочинів. Ми в Японії запровадили світлодіоди як засіб проти самогубства і побачили, що він приніс позитивні результати. Цей колір заспокоює", - пояснив Тоору Ооба, співробітник залізничної компанії JR East, що відповідає за безпеку.

Восени цього року на всіх вокзалах основної лінії компанії JR East було встановлено сині лампи зі світлодіодами.

Однак за словами іншого співробітника залізничної компанії Кіоші Хігучі, наука поки не підтвердила гіпотезу про рятівне сине світло.

Окрім синіх лампа на станціях з'явилися й спеціальні паркани, що мають унеможливити будь-які спроби самогубства. Однак ці конструкції дуже дорогі: JR East витрачає на це в перерахунку 400 мільйонів євро.

Але японська влада йде на все, щоб скоротити кількість самогубств.

"Більшість нещасних випадків трапляються прямо на вокзалі, лише інколи хтось кидається під поїзд на залізничних переходах. Щороку понад 600 японців кінчають життя самогубством під колесами поїздів", - каже Тоору Ооба.

Поліція очікує, що нинішній рік поб'є сумний рекорд 2003-го року, коли в Японії скінчили життя самогубством 34427 людей.

Експерти покладають відповідальність за це на світову економічну кризу та безробіття. Найчастіше кінчають життя самогубством чоловіки - майже втричі частіше, ніж жінки. Передусім молоді не витримують суспільного тиску на тих, хто втратив роботу.

Реклама:

Головне сьогодні