Google оштрафували за порушення авторських прав

— 21 грудня 2009, 15:36

Згідно з висновком суду в Парижі, компанія Google порушила авторські права і завдала шкоду французьким видавництвам, повідомляє "Німецька хвиля".

Відтепер, американській компанії не дозволяється оцифровувати книжки, якщо видавництво не дало згоду на це.

Паризькі судді засудили Google до грошового штрафу обсягом у 300 тисяч євро. Гроші компанія повинна сплатити підприємницькій групі La Martinière, до якої належить видавництво Seuil, що й звернулося зі скаргою до суду.

Французька спілка видавців задоволена рішенням Феміди. Як повідомляється, компанія вже сканувала для своєї бази даних 100 тисяч французьких книжок, 80% з яких захищені авторським правом.

Натомість Google висловив жаль у зв'язку із судовим вердиктом. Внаслідок цього французькі користувачі інтернету втратять доступ до багатьох знань, наводить слова Філіппа Коломбе інформаційне агентство AP.

Відомо, що Google має намір оскаржити рішення.

Чотири роки тому компанія Google розпочала оцифровування книжок, аби створити глобальну цифрову бібліотеку в інтернеті, яка була б доступна користувачам в усьому світі.

"Коли ведете пошук в Інтернеті, то можливо відповідь міститься в дисертації або книжці, тому ми й вирішили покращити нашу пошукову машину й поширити пошук також на книжки", - пояснив в одному із своїх інтерв'ю керівник французького підрозділу Google Books Філіпп Коломбе.

Жодних проблем, якщо книжка не захищена авторськими правами. В іншому випадку виникають серйозні труднощі. У США компанії Google вдалося більш-менш домовитися з видавництвами. В Європі ситуація складніша, свідченням чому і став останній процес у паризькому суді.

Реклама:

Головне сьогодні