Щодня українські курці витрачають 60 мільйонів гривень

— 24 грудня 2009, 18:34

За рік людина, яка курить сигарети по 6 гривень витрачає 2200 гривень, повідомляє Коаліції громадських організацій та ініціатив "За вільну від тютюнового диму Україну".

За ці гроші можна купити річний абонемент в спортивний клуб, мобільний телефон-комунікатор, хороший фотоапарат чи, приміром, пральну машину або холодильник.

Кожного дня українці витрачають зі своїх кишень на сигарети, в цілому по країні, близько 60 мільйонів гривень. З цих грошей половина іде в державний бюджет, а друга половина, близько 33 мільйонів щоденно розподіляється між 4-ма міжнародними тютюновими компаніями з США, Великобританії та Японії, які повністю контролюють ринок України.

Поширеність куріння в Україні за останні 4 роки помітно зменшується - з 42% дорослого населення до 31%. Але це все одно більше, ніж, приміром, в США, одного з лідерів у протидії куріння, де курить 21%, чи в Канаді - 15%.

Як зазначає Коаліція з посиланням на дані психологів, Новий рік - хороший час, щоб кинути курити, адже людина в цей час проводить ревізію минулого, будує плани на майбутнє.

За світовою статистикою біля 3% курців намагаються щорічно кинути курити під Новий рік, і з них 5% вдало. Отже, якщо порахувати, то в місті з населенням в 1 мільйон чоловік спробують кинути курити 12 600 чоловік.

Фахівці кажуть, що більше шансів кинути курити у тих, хто робить це одно моментно та різко. Помічниками можуть стати книга, яка допоможе налаштуватися психологічно, або медичні препарати, в першу чергу ті з них, які визнані ВООЗ, як ефективні. Але головну роботу все одно має зробити сама людина - повірити, що вона буде вільною від куріння.

Отже, поради фахівців, щоб кинути курити:

— Виберіть конкретний день.

— Складіть письмово список причин, чому варто кинути курити.

— Запишіть список ситуацій, коли вам захочеться курити.

— Розкажіть всім друзям та рідним про своє рішення.

— В перші дні, коли кинули, їжте льодяники чи пийте чай замість куріння

— Придумайте для себе нове цікаве захоплення в житті.

— Відмічайте скільки днів ви не курите на календарі. Купіть невеличкий подарунок собі в нагороду за заощаджені гроші.

— Будьте готові до важких ситуацій, коли ситуація підштовхуватиме вас закурити.

Реклама:

Головне сьогодні