Шимпанзе вміють користуватись молотом і кувадлом
У гвінейських горах Німба шимпанзе розбивають плоди трекулії (африканське хлібне дерево) за допомогою кам'яних і дерев'яних "кувалд" і кам'яних підпірок.
При цьому, як підкреслюють вчені, найближчі родичі людини не просто розколюють фрукти, які в іншому випадку вони ніяк не зможуть спожити в їжу, але цілеспрямовано розбивають їх на фрагменти, розмір яких можна визначити словосполученням "на один укус", повідомляє ВВС.
Автори дослідження - аспірант Кателійна Купс і професор Вільям Макгро з Центру вивчення еволюції людини Кембриджського університету у Великобританії - довго жили в джунглях гір Німба, вивчаючи поведінку групи шимпанзе. Своїми спостереженнями вони діляться на сторінках спеціалізованого видання Primates.
В основі дослідження аспірантки Купс - використання людиноподібними мавпами елементарних технологій, таких як застосування інструментів.
"Шимпанзе у Африці застосовують низку інструментів при збиранні їжі, - каже вона. - Деякі групи шимпанзе колють горіхи, використовуючи камені як молоти і ковадла, інші ловлять термітів за допомогою гілочок".
Застосування таких інструментів людиноподібними мавпами може бути напрочуд складним і продуманим.
"Наприклад, процес розколювання горіхів шимпанзе в містечку Бос в Гвінеї передбачає використання переносних кувалди і ковадла, - пояснює Купса, - а іноді, на додаток, підпірок-стабілізаторів, які роблять ковадло більш рівним і, відповідно, більш зручним".
"А ловлення термітів в деяких групах шимпанзе в Республіці Конго вимагає цілого набору інструментів, - продовжує дослідник. - Різних компонентів, що застосовуються послідовно з метою досягнення певної мети. Ці шимпанзе навмисно змінювали форму "вудок", на які вони ловлять термітів, надавали одному кінцю гілки форму щітки".
Спільно з професором Макгро і професором Тецуро Мацузавою з Інституту досліджень приматів при університеті японського міста Кіото Кателійна Купс виявила ще один приголомшливий метод застосування інструментів, який раніше ніхто не фіксував.
Під час щомісячного обходу звичайних шимпанзе, що живуть в гірських лісах, вона наткнулася на камені, які очевидно використовувалися людиноподібними мавпами для обробки плодів трекулії.
Ці фрукти, що досягають розмірів волейбольного м'яча і ваги до 8,5 кг, дуже сильні та волокнисті. Крім того, незважаючи на відсутність твердої шкірки як такої, вони занадто великі для щелеп шимпанзе. І замість того, щоб намагатися їх вкусити, шимпанзе за допомогою набору різних інструментів розколюють плоди на відповідні за розміром фрагменти.
Кам'яні та дерев'яні кувалди і кам'яні ковадла, які виявила Купс, були покриті залишками роздроблених фруктів і їх насінням.
При цьому було очевидно, що мавпи били саме кувалдами по плодах, а не навпаки - плодами з твердому камінню. А ковадла являли собою нерухомі скельні породи.