Великий адронний коллайдер знову в дії

— 3 грудня 2009, 13:28

Спеціалістам Європейської організації ядерних досліджень (CERN) вдалося частково усунути наслідки збою в електромережі центру, повідомляє Лента.ру з посиланням на прес-службу CERN.

Нагадаємо, в ніч на 2 грудня робота ВАК була припинена через збій в електромережі.

Однак за даними науковців, збій стався не в електричній системі адронного коллайдеру, а в системі CERN.

У результаті несправності відключився комп'ютер, який керував роботою прискорювача. Крім цього, стали недоступні більшість сайтів центру.

За словами представників прес-служби CERN, електропостачання прискорювача було відновлене за кілька годин після аварії.

На форумі LHC Portal йдеться, що перші пучки дозволили виявити в роботі деяких детекторів несправності, викликанні відключенням електропостачання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що енергія пучків коллайдеру досягла рекордної енергії - 1180 гігаелектронвольт. Перші зіткнення на цих енергіях були заплановані на 4 грудня. Але тепер вони відкладаються як мінімум на добу.

Науковці також підкреслюють, що кріогенна система колайдера не постраждала (несправності саме в цій системі викликали зупинку прискорювача 19 вересня 2008-го року). Більше того, на момент збою у кільці знаходилися пучки з енергіями близько 450 гігаелетронвольт. У результаті роботи аварійних систем вони були погашені.

Реклама:

Головне сьогодні