Хакер зламав код захисту мобільних телефонів

— 31 грудня 2009, 13:25

Комп'ютерний експерт Карстен Ноль у співпраці з іншими експертами останні п'ять років працював над розкриттям алгоритму, який використовується для кодування зв'язку в стандарті GSM, пише ВВС.

Цей стандарт найбільш широко застосовується в мобільному зв'язку в усьому світі.

Результати роботи Ноля відкривають шлях для прослуховування будь-яких розмов по мобільному телефону, чим, звичайно ж, можуть скористатися зловмисники.

Німець, який називає себе "спеціалістом зі зломів систем безпеки", вперше публічно оголосив про намір розкрити код GSM у серпні 2009 року на одній з конференцій з комп'ютерних систем у Нідерландах.

У підсумку він і його соратники склали величезну таблицю, застосовуючи яку, можна підібрати ключ для отримання доступу до змісту текстових повідомлень або телефонної розмови.

Ноль каже, що будь-хто, хто має комп'ютер і кілька тисяч доларів на радіоустаткування, за допомогою цього інструменту може розшифрувати сигнали від мільярдів користувачів мереж GSM.

Якщо витратити на обладнання трохи більше - 30 тис доларів - можна слухати такі розмови в режимі реального часу, додав він.

За словами експертів, розшифровувати сигнали GSM, щоб підслуховувати розмови, можна було і раніше, але обладнання для цього коштувало сотні тисяч доларів.

Водночас Ноль зауважив, що головне завдання його роботи полягало в демонстрації уразливості системи стільникового зв'язку і залучення уваги до питань безпеки.

Представники Асоціації GSM (GSMA), яка розробила початковий алгоритм і стежила за його вдосконаленням, заявили, що технологія, розроблена Нолем "опиниться поза законом" у Великобританії та багатьох інших країнах.

Як сказав сам розробник, перед публікацією результатів своїх досліджень він проконсультувався з юристами і вважає, що нічого протизаконного в його діях немає.

Реклама:

Головне сьогодні