Тест

У Міносвіти придумали, як радикально зменшити кількість пільговиків

Про це заявив заступник міністра освіти і науки України Тарас Фініков, повідомляє "Інтерфакс".

У 2010 році абітурієнт, що має пільги, буде вступати на пільгових підставах тільки в один вуз, тоді як в інших навчальних закладах він буде претендувати на місце на загальних підставах з іншими абітурієнтами.

"Людина вважається пільговиком там, куди вона прийшла з оригіналом документа про право на пільги і з сертифікатами з Центру незалежного тестування. Тобто він пільговик в одному закладі, а не в тридцяти, куди він здав копії (документів). Таким чином, кількість пільговиків радикально знизиться ", - сказав Фініков.

Крім того, нові правила передбачають здачу трьох тестів, що дасть можливість навчальним закладам диференціювати профільні іспити на конкретні спеціалізації.

"ВНЗ будуть оцінювати абітурієнтів за результатами сертифікатів трьох тестів, які будуть проведені Центром незалежного тестування. Вони (вузи) зможуть краще диференціювати профільні іспити", - сказав Тарас Фініков.

Він також відзначив, що ці правила вже зареєстровані в Мін'юсті і наберуть чинності до кінця поточного року.

На думку заступника міністра, проблема великої кількості пільговиків, через які ВНЗ не можуть прийняти більшість абітурієнтів, які вступають на загальних підставах, багато в чому надумана і стосується виключно найбільших навчальних закладів України.

Так, під час вступної компанії в поточному році до вузів, за словами Фінікова, надійшло близько 12 тисяч пільговиків або 4,5-5% загальної кількості абітурієнтів, що вступили.