Кілька різдвяних рецептів з Німеччини
Зірочки з корицею
Білок 4 яєць
Цукрова пудра - 250 г
Молота ліщина або мигдаль - 400 г
Кориця - 2 чайні ложки
[L]Збити білок, поступово домішуючи цукрову пудру. Відібрати чотири столові ложки збитої маси. До решти додати корицю та горіхи й замісити. Присипати поверхню для розкачування крупнозернистим цукром і розкачати на ній тісто. За допомогою форми видавити в ній зірочки.
Покласти зірочки на папір для випічки. Залишити на дві години, аби тісто просохло. Потім змастити білковою масою, що залишилась. Пекти в духовці 25 хвилин при температурі 160 °C.
Запечені різдвяні яблука
Яблука - 4 шт.
Сік одного лимона
Марципанова маса - 200 г
Родзинки - 50 г
Масло - 50 г
Яйце - 1 шт.
Молота ліщина 100 г
Ванільний соус (можна придбати готовий) - 250 мл
Помийте яблука, зріжте зверху "шапочку", видаліть серцевину, не розрізаючи яблука навпіл (можна скористатися спеціальним пристроєм). Скропіть яблука лимонним соком.
Родзинки відмочити 15 хвилин у теплій воді (якщо страва не призначена для дітей, можна вимочити родзинки в ромі або вині).
Змішайте розм'якшене масло, марципанову масу, родзинки, ліщину та жовток і добре вимісіть (якщо маса буде недостатньо м'якою, рекомендується додати ще білок). Нафаршируйте цією сумішшю яблука й накрийте їх зрізаною "шапочкою".
Розігрійте духовку до 180°С. Пекти близько 30 хвилин. Запечені яблука викласти на супову тарілку, полити ванільним соусом.
Глінтвейн
Червоне вино - 1 літр
Вода - ½ літра
Чорний чай - 1 пакетик
Кориця - пів чайної ложки
Гвоздика - 2-3 штуки
Апельсин - 1 шт.
Лимон - 1 шт.
Цукор або мед - за смаком
Стерти шкірку лимона й апельсина, попередньо добре вимивши їх у теплій воді. Корицю гвоздику та потерті шкірки змішати в марлевому мішечку. Заварити пакетик чорного чаю в ½ літра води. Вино влити до каструлі, додати мішечок з приправами, нагріти (максимально до 90 градусів), розбавити завареним чаєм, додати на смак цукор або мед. Дати настоятися 20 хвилин. Сервірувати гарячим.
Запечений гусак
Гусак - 3,5 - 4 кг
Відварені каштани - 100 г
Яблука - 4 шт.
Родзинки - 100 г
Фарш - 300 г
Кориця - пів чайної ложки
Сіль, перець
100 г відварених каштанів, чотири нарізаних яблука, 100 г родзинок і 300 г фаршу потушити на маслі.
За смаком посолити, поперчити й додати кориці - начинка для фарширування гусака готова.
Випотрошеного гусака натерти зсередини й зовні сіллю й перцем, нафарширувати, отвір зашити. Шкіру гусака в кількох місцях попроколювати, щоб міг витікати жир.
Розігріти духовку до 250 °С. Покласти гусака на решітку-гриль. Під решітку поставити деко з водою. Через хвилин двадцять зменшити температуру до 190°С. І впродовж трьох годин запікати гусака при такій температурі до повної готовності.
Кожні 15 хвилин поливати гусака теплою водою. Подавати з вершковою підливою, червоною капустою та картопляними галушками.