У чорної діри в Чумацькому Шляху зменшився апетит?

— 11 січня 2010, 11:07

Надмасивна чорна діра, розташована в центрі Чумацького Шляху, поглинає в десять тисяч разів менше матерії, ніж вважалося раніше.

До такого висновку прийшла група астрономів, яка вивчала регіон Галактики, що включає чорну діру. Свої результати дослідники представили на 215-й зустрічі американського астрономічного товариства, що проходила на початку січня у Вашингтоні, пише Лента.ру з посиланням на Physics World.

Чорною дірою називають область простору, гравітаційне тяжіння якої настільки велике, що її не може покинути навіть світло. Маса чорних дірок збільшується за рахунок поглинання навколишньої матерії, зокрема, газу і пилу від прилеглих зірок.

Вважається, що в центрі багатьох галактик знаходяться надмасивні чорні діри, маса яких становить мільйони сонячних. Надмасивна чорна діра нашої Галактики отримала назву Стрілець А *.

Безліч робіт вказувало, що Стрілець А * поглинає далеко не всі речовини, що знаходяться в сфері його "впливу".

Автори нового дослідження вирішили уточнити, наскільки хороший "апетит" чорної діри в центрі Чумацького Шляху.

Для цього астрономи за допомогою рентгенівської обсерваторії Чандра зробили знімок Стрільця А * з експозицією більше двох тижнів. На отриманому зображенні вчені змогли деталізувати розподіл газу поблизу горизонту подій - межі чорної діри. Виявилося, що в різні сторони від чорної діри тягнуться кілька газових потоків.

Щоб пояснити картину, яка спостерігалася, астрономи запропонували модель розподілу газу в околицях чорної діри. Відповідно до цієї моделі, зіткнення часток речовини в гарячій області, що знаходиться в безпосередній близькості від горизонту подій, призводить до конвекційної передачі енергії до більш холодним зовнішнім регіонах. Цей процес надає частинок речовини додатковий "заряд", відносить їх від чорної діри.

Автори нової роботи розрахували, що Стрілець А * може поглинути не більше 0,01 відсотка від навколишньої матерії.

Незважаючи на те що Стрілець А * є, мабуть, найближчої до Землі надмасивної чорною дірою, ученим відомо про цей об'єкт відносно небагато. Так, зважити нашу чорну дірку астрономам вдалося лише наприкінці 2008 року. Приблизно в цей же час з'явилися повідомлення про те, що навколо Стрільця А * звертається ще одна менша чорна діра.

Реклама:

Головне сьогодні