Неандертальці користувалися косметикою

— 11 січня 2010, 13:12

У ході розкопок на півдні Іспанії дослідники знайшли раковини з залишками фарби, яку неандертальці імовірно наносили на шкіру, передає ВВС.

Науковий звіт археологів, що працюють під керівництвом професора Джоан Зілхао, був опублікований у виданні Proceedings of the National Academy of Sciences.

За словами вчених, їх знахідки доводять, що неандертальці були зовсім не настільки примітивними істотами, якими їх зазвичай зображують, і мали здатності до абстрактного мислення.

Так, під час однієї з попередніх розкопок в Африці археологи знайшли залишки фарби, яку неандертальці імовірно використовували для розпису по тілу.

Проте нинішнє відкриття "є першим переконливим доказом того, що вони користувалися косметикою", заявив професор Зілхао.

За його словами, залишки фарби в знайдених в Іспанії раковинах доводять, що неандертальці застосовували особливі рецепти для складання складних сумішей.

"Це більше, ніж просто розпису по тілу", - зауважив учений.

Вважається, що в пізньому палеоліті (35 - 11 тисяч років тому) неандертальці співіснували з предками сучасних людей.

Проте професор Зілхао каже, що виявленими фарбами стародавні люди користувалися за 10 тисяч років до першого контакту з предками людини.

Відкриття може змінити уявлення про рівень розвитку неандертальців, адже до останнього часу багато дослідників вважали, що косметикою користуються лише сучасні люди.

Реклама:

Головне сьогодні