Сканери-стриптизи в аеропортах дозволяють бачити навіть краплини поту

— 11 січня 2010, 13:16

В амстердамському аеропорті "Схіпхол", звідки наприкінці грудня до США вилетів терорист-камікадзе, зараз працюють 15 сканерів, які дозволяють бачити крізь одяг, повідомляє "Німецька хвиля".

Ще 60 таких "сканерів всього тіла" замовлено. Кожен такий прилад коштує 150 тисяч євро. Але коли йдеться про безпеку, фінансовий аспект, схоже, відходить на другий план.

"Роздягання" на практиці

"Будь-ласка, станьте сюди, підніміть руки. Зараз буде зроблено знімок і за кілька секунд результат буде видно", - каже Гюнтер фон Адріх, проектний менеджер з питань безпеки в аеропорті Амстердама.

Сам сканер - це сірий ящик розміром з телефонну будку з двома скляними стінами і двома відкритими проходами - спереду й ззаду. На підлозі наклеєні два відбитки ніг - туди треба ставати пасажиру. Потім десь натискають кнопку, і металева скоба швидко обертається навколо зовнішніх стін кабіни сканера. На виході можна побачити результат сканування.

На моніторі видно схематичну фігуру людини з двома великими жовтими плямами перед животом та на висоті грудей. "На типовому знімку видно мою картку та мобільний телефон", - каже фон Адріх. Персонал аеропорту тепер має лише обшукати пасажира в тих місяцях, які були жовтими на моніторі.

"Як правило, коли людина проходить через детектор металу та лунає сигнал, обшукують все тіло", - каже речниця аеропорту Міріам Снерванг.

Сканери нового покоління чітко показують місця, де саме щось підозріле, і служба безпеки може концентруватися лише на обшуку цих частинах тіла.

Пасажири, які виходять зі сканера, кажуть, що нічого не відчули: ні тепла, ні мурашок на тілі, нічого, окрім якогось дивного відчуття, бо вони вперше побували в такому сканері.

На виході комп'ютерна картинка викликає більше веселощів, ніж сорому. Дехто намагається впізнати себе у схематичному зображенні, інші жартують, мовляв, це карикатура, але поганої якості.

Хоча не обходиться без неприємних моментів. Люди соромляться, коли під піднятими вгору руками на одягу видно плями від поту. Зроблені сканером знімки відразу знищують, запевняє речниця аеропорту Снерванг.

Коли в Амстердамі встановлять усі замовлені сканери, через них будуть змушені пройти всі пасажири, що прямують до США. Тоді, теоретично, не зможе повторитися ситуація, як наприкінці грудня, коли імовірний терорист проніс у літак бомбу, прив'язавши її до ніг.

Хоча критики сумніваються. 100 % безпеки не дасть жоден сканер, кажуть вони.

Реклама:

Головне сьогодні