Сеча астронавтів закупорила систему водоочистки МКС

— 13 січня 2010, 12:15

Про це повідомляє британське видання Тhe Daily Telegraph з посиланням на заяву науковців NASA.

Установка, про яку йдеться, переробляє сечу астронавтів у чисту воду для пиття. Інженери, які з'ясовують проблему, повідомили, що ймовірна причина закупорки - високий вміст кальцію у сечі астронавтів.

Науковці наразі не знають, чи висока концентрація кальцію пов'язана з втратою кісткової маси, яка є наслідком життя у невагомості, чи якихось інших факторів.

"Ми дізнались значно більше про сечу, ніж ми потребували чи хотіли знати, принаймні дехто з нас", - розповів керівник польоту на МКС Дейвід Корт.

На спорудження МКС було витрачено 62 мільйони британських фунтів, участь у проекті взяло 16 країн, нагадує видання. Устаткування з переробки сечі було запущено в дію у листопаді 2008 року, його повністю тестували у NASA.

"Хлопці (на МКС) мають хороші знання про вміст сечі, яка надходить для переробки. Але зміни її хімічного складу у процесі переробки не завжди зрозумілі. Є багато показників, у тому числі вміст кальцію у сечі та її кислотність, за якими усі пильно стежать", - заявила науковець Джулія Робінзон, яка працює над проектом.

Реклама:

Головне сьогодні