Китай хоче й далі цензурувати інтернет

— 14 січня 2010, 11:08

Відповідна заява була зроблена після того, як Google повідомив про намір піти з найбільшого у світі ринку, якщо не зможе запропонувати користувачам необмежений пошук у Всесвітній павутині.

"Ефективне управління громадською думкою в інтернеті є важливим засобом захисту безпеки онлайнової інформації", - процитувало в четвер агентство Bloomberg заяву директора прес-канцелярії при Держраді КНР Ван Чуня, повідомляє "Інтерфакс".

З цієї заяви випливає, що Китай не гарантує задоволення запиту Google дозволити необмежений пошук на сайті google.cn, вважає голова пекінської консалтингової компанії BDA Китай Дункан Кларк.

Залишається незрозуміло, чи піде Китай на обмеження головного сайту Google та інших функцій, включаючи Gmail і Google Maps, відзначив експерт.

Водночас сама компанія Google не має наміру обмежувати можливості пошуку китайською мовою, навіть якщо пошукач буде змушений закрити свій китайський домен google.cn.

Про це пише в четвер газета "China Daily" з посиланням на заяву представника Google.

"Ми, звісно, продовжимо надавати послуги з пошуку (інформації) китайською мовою в нашій всесвітньої пошуковій системі", - йдеться в заяві компанії.

Про те, що Google може вийти з Китаю в минулу неділю згадав у своєму блозі старший віце-президент компанії Девід Драммонд. Ця заява викликала стурбованість китайських користувачів, що вони можуть втратити доступ до пошукової системи китайською мовою, зазначається в повідомленні.

У заяві Google також повідомляється, що компанія має намір провести переговори з китайською владою про те, яким чином повинен працювати пошук, щоб не вийти за рамки законів КНР.

Якщо переговори проваляться, "ми закриємо google.cn", йдеться в заяві компанії.

Реклама:

Головне сьогодні