На Сонці стався найбільший за 2,5 роки спалах

— 20 січня 2010, 12:35

Найбільший спалах за останні 2,5 роки стався на Сонці у вівторок 19-го січня, повідомляється на сайті російської орбітальної обсерваторії ТЕСИС.

Спалах тривав майже 2 години. За ростом потоку рентгенівського випромінення на орбіті Землі нинішній спалах був кваліфікований як M2.3.

Літерою М позначається друга з категорії шкали активності спалахів, у якій всього розрізняється три основних ступені - С, М і Х (до цього всі події поточного і минулого року відносилися виключно до класу С).

Подій потужності вище, ніж M2.3, не спостерігалося на Сонце більше 2,5 років. Останній раз спалах більшої сили була зареєстрована ще 4 червня 2007 року в 05:13 за всесвітнім часом.

Вчені зауважують, що даній події передували два спалахи з потужностями C5, 2 і C4, 9 відповідно. Для порівняння, попередній рекорд, встановлений Сонцем в ніч на 16 грудня 2009 року, склав С5, 3.

Науковці поки не знають, у якій з двох областей активності стався спалах. Одна з них, яка відноситься до північного поясу активності, наразі йде за сонячний горизонт (ця область за класифікацією GOES має порядковий номер 1040). У свою чергу другий область, що належить південному поясу активності, з'являється з цього горизонту.

За словами вчених, спалахи стають могутніше, а інтервали між ними - коротше. Вони відзначають, що найближчим часом слід чекати від Сонця чергової спроби вийти з аномально тривалого періоду мінімальної активності. Останній серйозне зростання рівня активності світила відзначався в травні 2009 року.

Реклама:

Головне сьогодні