Українці знову штурмують в Італію

— 20 січня 2010, 13:38

Про це повідомляє "Німецька хвиля" з посиланням на консула України в Мілані Руслана Фуфалько.

За словами дипломата, протягом 2009 року тенденція змінилась кардинально. Якщо у 2008 році у консульство звертались досить багато осіб, щоб зробити завершальні процедури та документи перед поверненням до України, то тепер потік має зворотній напрямок: українці їдуть до Італії, сподіваючись знайти роботу.

Причому дуже часто - їдуть нелегально, на свій страх і ризик.

Однак у такий спосіб легальну роботу в Італії знайти вкрай важко, зазначає Руслан Фуфалько: "Ті, що в'їжджають з польською візою або взагалі без візи, роботи тут не знайдуть. Легальної, принаймні".

А захистити нелегалів відповідно до законів держави перебування складно, майже неможливо, додає дипломат. Адже згідно з не так давно ухваленим законом, нелегальне перебування в Італії вважається злочином. Крім того, консульство не може навіть видати паспорт таким особам, а лише свідоцтво на повернення в Україну.

Великою проблемою цієї міграції є те, що наші громадяни часто не знають законів.

"Правова обізнаність наших громадян кволенька. Буває, що людина залазить в халепу, абсолютно не розуміючи того. Наведу приклад: заїжджає сюди мама нелегально і так само нелегально привозить дитину. Не знайшовши роботи, повертається в Україну, і залишає дитину на іншу особу, не оформлюючи ніяких паперів. Цю дитину виявляють італійські соціальні служби, і, не виявивши батьків, забирають її", наводить приклад Руслан Фуфалько.

Коли мама повертається, то буває вже пізно: італійський суд виніс рішення. Звичайно, консульство у таких випадках втручається і намагається відстояти інтереси українських громадян, але це дуже складні ситуації.

Реклама:

Головне сьогодні