В Китаї заборонили 2D-версію "Аватара", а Кемерона звинувачують у плагіаті

— 21 січня 2010, 13:59

Влада пояснює заборону 2D-версії "Аватарау" комерційними причинами. За їхніми словами, майже дві третини прибутку від показу "Аватара" приносить 3D-версія голлівудського блокбастер, передає ВВС.

"Оскільки збори від двовимірної версії "Аватара" не дуже високі, немає нічого дивного, що вона більше не буде йти в кінотеатрах", - сказав Чзан Хунсень, що представляє управління радіо, кіно і телебачення Китаю.

Однак англомовна газета China Daily вважає, що зникнення двомірного "Аватара" з кінотеатрів безпосередньо пов'язане з тим, що відбувається в картині.

Видання звертає увагу на сцени виселення місцевих жителів вигаданої планети Пандора і порівнює їх з мільйонами китайців, яких позбавили будинків через нові будівельні проектів.

До того ж, ще однією причиною заборони "Аватару" експерти називають бажання Пекіна зменшити конкуренцію для китайських фільмів. Таких, наприклад, як високобюджетний історичний фільм про філософа Конфуція, який починає йти в кінотеатрах наступного тижня.

До даного моменту "Аватар" показували на 2,5 тисячах екранах по всьому Китаю. На третини з них фільм йшов у тривимірному зображенні, в тому числі на екранах IMAX, тоді як на інших - в звичайному форматі 2D.

Ціна квитка на двомірну версію "Аватара" становила від 30 до 40 юанів (3-4 євро), тоді як побачити фільм у 3D можна за 60 - 80 юанів (6-8 євро).

"Аватар" вже став найбільш касовим фільмом в історії Китаю. На сьогоднішній день збори від показів склали більше 300 мільйонів юанів (31 мільйонів євро).

До речі, режисера Джеймса Кемерона звинувачують у тому, що він поцупив сюжет для свого фільму у відомих фантастів Аркадія і Бориса Стругацьких.

Так, російські журналісти вбачають часткову схожість "Аватару" на серію з 10 популярних фантастичних оповідань "Полудень, XXI століття", написаних братами Стругацькими у середині 60-х років, пише "The Telegraph".

Зокрема, незвичайна зелена планета Пандора, представлена в "Аватарі", також з'являється в книгах фантастів.

Крім цього, обидві Пандори є домом практично однойменної гуманоїдний раси - На'ві у фільмі Кемерона і Наве - в оповіданнях Стругацьких.

Щоправда, 76-річний Борис Стругацький, заявив, що він ще не дивився "Аватар". Письменник також спростував повідомлення про те, що він звинуватив Кемерона в плагіаті.

Реклама:

Головне сьогодні