Тест

Землетрус на Гаїті викликаний штучно?

В Інституті фізики Землі Російської академії наук (РАН) вважають, що ядерний вибух або інше потужний вплив у сейсмонебезпечних регіоні за певних умов може призвести до землетрусу, порівнянного за масштабами з тим, що сталося на Гаїті.

"Ядерний вибух або якийсь інший спосіб накачування енергії в осередок сейсмічної нестабільності може стати останньою краплею, спусковим гачком для того, щоб стався сильний землетрус", - сказав "Інтерфаксу " завідувач лабораторією Інституту фізики Землі Олексій Зав'ялов.

Так учений прокоментував заяву президента Венесуели Уго Чавеса про те, що землетрус на Гаїті було викликано випробуванням американськими ВМС секретної сейсмічної зброї.

Для того, щоб спровокувати землетрус, пояснив Зав'ялов, необхідно знати, де створилися умови для стихії - накопичився великий обсяг енергії, оцінити, якої сили вплив необхідно застосувати.

При цьому він зазначив, що "геофізична наука і вчені, які займаються прогнозом землетрусу, ще недостатньо впевнено можуть прогнозувати такі місця".

Вчений вважає, що створити "сейсмічну зброю" на практиці, а не в теорії, навряд чи можливо через технічні складнощі.

[L]"Я про таку зброю не знаю. Розумієте, за такого землетрусу, який стався на Гаїті, виділилася енергія, еквівалентна вибуху атомної бомби, скинутої на Хіросіму. Навряд чи в світі є енергетичні установки, здатні за обмежений часовий інтервал закачати стільки енергії під певну місцевість ", - зауважив Зав'ялов.

Заяву Уго Чавеса надрукувала іспанська газета AВC. У своїх словах венесуельський лідер посилається на нібито підготовлену Північним флотом Росії доповідь, в якій порівнюються випробування американським флотом сейсмічного зброї двічі за минулий тиждень - перший, що викликав землетрус магнітудою 6,5 в місті Еурека в Каліфорнії, що закінчилося без жертв, другий - в Карибському море, спричинило за собою загибель, як мінімум, 140 тисяч чоловік.

У російському Військово-морському флоті назвали твердження президента Венесуели "науковою фантастикою".

"Подібні твердження відносяться до розряду наукової фантастики, до якої Північний флот відношення не має", - заявили в штабі Північного флоту Росії.