Фотографа позбавили нагороди за вовка-"фотомодель"

— 21 січня 2010, 17:31

Автор знімка Хосе Луїс Родрігес категорично заперечує, що використовував для фотографії "Казковий вовк" дресировану тварину, однак судді залишилися непримиренні, передає ВВС.

Як пояснила одна з організаторів конкурсу Луїз Емерсон, суддівська колегія в ході повторного обговорення прийшла до висновку, що вовк, зображений на знімку, був швидше за все ручним, і фотограф свідомо "використовував його в якості фотомоделі", щоб домогтися бажаного ефекту.

Це, за словами Емерсон, є порушенням правил конкурсу, з якими були заздалегідь ознайомлені всі учасники.

Професійний фотограф Марк Карвордайн, що входив до складу журі, розповів, що коли у суддів виникли підозри у справжності фото, вони звернулися до експертів. Ті уважно вивчили знімок Родрігеса і порівняли його з фотографіями ручного вовка на прізвисько Оссіана, який живе в зоопарку під Мадридом.

"У цього вовка є кілька виразних міток, і всі фахівці зійшлися на думці, що це один і той самий вовк. Тому ми дискваліфікували Родрігеса і назавжди заборонили йому брати участь у нашому конкурсі. Нехай це послужить іншим хорошим уроком", - пояснив Карвордайн.

Фотографія вовка Хосе Луїса Родрігеса. Фото з сайту ВВС

До речі, сам Родрігес протягом усього розслідування категорично заперечував, що використовував Оссіана, і стверджував, що знімав дикого вовка.

Родрігес стверджував, що планував фотографію протягом декількох років і навіть малював ескізи на папері.

"Я хотів зробити знімок вовка на полюванні, знімок хижака - але без крові. Я не хотів жорстокого образу", - зауважив фотограф, чиє фото було обране кращим серед 43 тисяч поданих на конкурс знімків.

Родрігес зауважив, що довго вивчав звички і стежки вовків, і щоб зробити свій знімок, використовував зроблену на замовлення інфрачервону "пастку".

Фотографія вовка, який виявився зовсім не диким, як того вимагали умови конкурсу, буде вилучена з виставки Wildlife Photographer of the Year. Таким чином престижна фотовиставка вперше за 46 років свого існування пройде без переможця.

Реклама:

Головне сьогодні