На Гаїті вже не шукають загиблих. Тепер головне – врятувати вцілілих

— 25 січня 2010, 17:58

ООН твердить, що уряд Гаїті офіційно оголосив про завершення пошукових і рятувальних операцій на острові - через 11 днів після землетрусу, в результаті якого загинуло щонайменше 150 тисяч людей лише в столиці Порт-о-Пренс, повідомляє ВВС.

Речниця ООН у Женеві назвала рішення важким, але сказала, що його ухвалили, порадившись із фахівцями.

Загалом, рятувальники витягли з-під уламків 133 людини.

ООН каже, що більшість рятувальників тепер залишать Гаїті, хоча деяке важке обладнання залишиться, аби розчищати завали.

Після того як припинено рятувальні операції увага тепер зосереджується на допомозі вцілілим.

Загалом, більша частина гаїтян зараз шукають якогось даху над головою. Наразі 1 мільйон людей (кожна дев'ята людина у країні) потребує нової домівки, повідомляє АР з посиланням на розрахунки ООН. Для цих людей не вистачає навіть палаток, не кажучи вже про якісь безпечні будівлі.

Наразі близько 700 тисяч гаїтян живуть просто неба на вулиці. Уряд Гаїті організував безкоштовний переїзд жителів столиці до родичів з інших міст країни, дехто вирушав з Порт-о-Пренсо пішки.

А тим часом шахраї у США придумали схему, як заробити на трагедії у Гаїті (адже після землетрусу у багатьох країнах старували телемарафони по збору коштів для постраждалих).

Як повідомляє Лента.ру з посиланням на The Washington Post, з попередженням про дії шахраїв виступила в неділю коаліція благодійних організацій - Комітет допомоги Гаїті у Вашингтоні.

За словами представника коаліції Сі-Джей Джордана, американці гаїтянського походження у Вашингтоні і по всій країні отримували рекламні проспекти або телефонні дзвінки з пропозицією організувати переїзд рідних у США в обхід урядових інстанцій. В обмін на необхідні документи від жертв вимагали зробити через систему Western Union грошовий переказ на 500 доларів.

Попередження було опубліковано Комітетом допомоги спільно з посольством Гаїті в США. Крім того, благодійники сповістили про дії шахраїв Федеральне бюро розслідувань і закликали громадян повідомляти ФБР всю наявну інформацію про справу.

Реклама:

Головне сьогодні